Laatste update: 7 september 2022

Bron: Rijksoverheid.nl(externe link)

Adviezen om verspreiding corona te beperken

Er geldt nog een aantal corona-adviezen. De vaccinaties werken bij veel mensen goed en een grote groep mensen heeft weerstand opgebouwd doordat ze besmet zijn geweest met corona. Maar het coronavirus is niet weg. Er zullen nog steeds mensen ziek van worden. Het kabinet houdt de coronasituatie daarom goed in de gaten en onderneemt actie als er verder versoepeld kan worden of als het virus weer oplaait.

Adviezen om verspreiding coronavirus te beperken

Er zijn geen coronamaatregelen meer. Maar er zijn wel adviezen om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

Gaat u op reis naar het buitenland? Controleer de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken(externe link) voordat u naar het buitenland reist.

Met onderstaande adviezen kunt u besmetting voor uzelf en anderen zo veel mogelijk voorkomen. En kunt u rekening houden met mensen die zich nog zorgen maken om hun gezondheid.

 • Was vaak je handen
 • Hoest en nies in je elleboog
 • Klachten? Blijf thuis en doe een test
 • Zorg voor voldoende frisse lucht
 • Haal een vaccin, booster- of herhaalprik

Hygiëne-adviezen: was vaak uw handen en hoest en nies in uw elleboog

Het virus kan zich minder snel verspreiden als u een aantal hygiëne-adviezen opvolgt:

 • Was vaak en goed uw handen met water en zeep. Doe dit altijd als u thuiskomt of ergens op bezoek gaat.
 • Hoest of nies in uw elleboog.
 • Schud geen handen, geef liever een hoofdknik, boks of elleboog.
 • Raak uw gezicht zo min mogelijk aan.
 • Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten en gooi deze daarna weg. Was daarna uw handen,
 • Daar waar het druk is, kun je jezelf en anderen beschermen door het dragen van een mondkapje.

Klachten? Blijf thuis en doe direct een test

Heeft u klachten die horen bij het coronavirus(externe link) zoals verkoudheid, benauwdheid of? Voorkom dat u andere mensen besmet. Doe een zelftest. Wilt u weten wat u moet doen na een positieve zelftest? Doe dan de check(externe link) (quarantainecheck.rijksoverheid.nl).

Doelgroepen testen bij GGD

Niet voor iedereen volstaat een zelftest. Het advies is om een PCR-test bij de GGD te doen als u bij een van de volgende doelgroepen hoort:

Ga thuis in isolatie na een positieve (zelf)test

Na een positieve zelftest of testuitslag van de GGD moet u direct in isolatie gaan(externe link). Dat betekent dat u thuis blijft en op een eigen kamer. Zodat u geen huisgenoten kunt besmetten.

Zorg voor voldoende frisse lucht

Frisse lucht is belangrijk. Frisse lucht helpt om de overdracht van het virus te beperken. Zorg dat thuis, in winkels, in horeca, op school en op het werk regelmatig wordt gelucht.

 • Zorg dat er thuis altijd een raampje of ventilatierooster open staat. Of zorg dat uw ventilatiesysteem aanstaat.
 • Zorg dat een huis meerdere keren per dag goed kan doorluchten door ramen en deuren wijd open te zetten. Doe dit ook voor en na bezoek.
 • Controleer hoe goed de ventilatie in uw huis is(externe link).
 • In winkels, horeca, op scholen, op het werk en in andere ruimtes waar mensen samenkomen geldt: zet ramen open. Of zorg dat er regelmatig verse lucht een gebouw in wordt gebracht. Bijvoorbeeld doordat luchtverversingsinstallaties zo zijn ingesteld.

Haal een vaccin of booster- of herhaalprik

Vaccinatie(externe link) is de beste manier om uzelf en anderen te beschermen tegen ernstige ziekte door het coronavirus. Haal daarom een vaccin of booster- of herhaalprik.

Afstand houden

U bent niet meer verplicht om 1,5 meter afstand te houden. Maar het blijft wel een veilige afstand. Geef elkaar de ruimte, ook bij bezoek thuis en op het werk.

Thuiswerken

Het kabinet roept werkgevers op om afspraken met werknemers te maken om thuiswerken te stimuleren. Het kabinet vraagt extra aandacht voor werknemers die zorgen hebben over hun gezondheid. Ook zij moeten veilig kunnen werken. Voor werknemers met klachten blijft gelden: blijf thuis en doe een test. Bij een positieve test: ga in isolatie en werk thuis als het kan.

Information in English(externe link) (Government of the Netherlands)

Bronnen: VRU/ Rijksoverheid / RIVM / GGDrU