Verloren en gevonden voorwerpen

Hebt u iets gevonden of verloren? U kunt hiervan aangifte doen via onderstaande knop of bij de balie van het gemeentehuis. U ontvangt een schriftelijke bevestiging van uw aangifte. Wij nemen contact met u op wanneer iemand zich bij de gemeente meldt met een verloren of gevonden voorwerp dat overeenkomt met het voorwerp dat u beschrijft. U kunt ook zelf informeren of uw voorwerp gevonden is.

Aangifte verloren of gevonden voorwerp

Hieronder leest u hoe het werkt.

U hebt een voorwerp verloren

Als u een voorwerp in Baarn verloren bent, kunt u dit aangeven bij de gemeente Baarn. Misschien is het voorwerp al gevonden en kunt u het, na aangifte van verlies, meteen meekrijgen. Hierbij kunt u details vermelden die alleen bij de eigenaar van het voorwerp bekend zijn. Is het voorwerp niet gevonden, dan blijft het voorwerp als ‘verloren’ geregistreerd staan.

Bent u uw sleutels kwijt?
Er worden veel gevonden sleutels aangeboden. Sleutels hebben niet altijd een herkenningsteken. Wij verzoeken u dan ook tijdens de openingstijden van de receptie/balie persoonlijk langs te komen om te kijken of uw verloren sleutels gevonden zijn.

U hebt een voorwerp gevonden

Hebt u een voorwerp gevonden, dan is het uw plicht uw best te doen het voorwerp weer bij de eigenaar terug te krijgen. Als u weet wie de eigenaar is, dan kunt u dit zelf regelen. Weet u niet wie de eigenaar is? Dan kunt u het voorwerp, als het in Baarn gevonden is, aangeven bij de gemeente Baarn. U hebt de volgende twee keuzes.

U brengt het gevonden voorwerp bij de gemeente in bewaring.
Dit betekent dat u afstand doet van het voorwerp en de gemeente wordt beheerder. Er volgt verder geen informatie meer vanuit de gemeente naar de vinder over de stand van zaken betreffende het gevonden voorwerp

U geeft het gevonden voorwerp aan bij de gemeente en u bewaart het voorwerp thuis.
Er volgt tussentijds geen informatie meer vanuit de gemeente naar de vinder, behalve als de wettelijke termijn verstreken is en er geen eigenaar gevonden is. De vinder krijgt dan bericht dat hij/zij eigenaar is geworden van het gevonden voorwerp. De wettelijke termijn van bewaring voor een gevonden voorwerp thuis is een jaar.

Vermoedt u dat uw eigendom is gestolen?

Dan meldt u dit bij de politie. Meld dit ook als verloren voorwerp bij de gemeente. Wellicht is het bij ons als gevonden voorwerp opgegeven. Doe bij ons ook aangifte van gestolen of verloren fietsen. Regelmatig worden zwerffietsen bij ons gemeld.

Telefoon: 0900 88 44
Website: www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen

Wet- en regelgeving

De vinder is vrij om het voorwerp bij zich te houden of het in bewaring te geven aan de gemeente Baarn. De vinder van het gevonden voorwerp wordt na berichtgeving van de gemeente Baarn na 1 jaar eigenaar. Wanneer de eigenaar van goederen die in bewaring zijn gegeven zich niet binnen de hiervoor genoemde termijnen meldt en die goederen niet door de vinder worden opgeëist, mag de gemeente deze goederen weggeven of vernietigen.