De herfst heeft zijn intrede gedaan in Nederland en dus laten de meeste bomen hun blad weer vallen. Afhankelijk van het weer (vorst en harde wind) valt het meeste blad binnen een periode van zes tot zeven weken, meestal in de weken 45 t/m 51. De gemeente start met het opruimen van de bladeren van gemeentebomen op 7 november. Voor de kerstdagen is het blad opgeruimd.

Wat doen we om het blad te ruimen?

We zetten verschillende machines in die het blad opzuigen en opvegen. Door van tevoren het blad met behulp van bladblazers te verzamelen op het gras of op de verharding, kunnen de machines het blad gemakkelijker opruimen. Kort nadat het blad geruimd is komen veegmachines langs om de straat verder schoon te vegen. In de beplanting laten wij het blad liggen om te verteren. 

Ieder zijn eigen blad

De gemeente ruimt alleen het blad in de openbare ruimte op. U kunt met blad in uw tuin op verschillende manieren omgaan:

U kunt het blad in eigen tuin laten liggen. Zeker in beplanting kan dat goed. Het blad verteerd dan op natuurlijke wijze. Het blad is een goede voedselbron en biedt schuilgelegenheid voor diverse diersoorten, bijvoorbeeld egels. Het wordt weer een goede voedingsbodem voor uw tuin.

Ook kunt u zelf het blad composteren. Daarmee krijgt u goed bemestingsmateriaal voor uw tuin en helpt u mee aan het verminderen van de afvalberg en ons leefmilieu.

Verder kunt u het blad afvoeren via de gft-container.

Blad van gemeenteboom in uw tuin

In enkele gevallen valt blad van een gemeenteboom in uw tuin. Mocht u het blad niet met bovenstaande tips kunnen verwerken kunt u het blad eenmalig aan de straat leggen. Blad van gemeentebomen kunt u in het weekend van weekend van 3 en 4 december langs de weg leggen. Vanaf 5 december komt de gemeente dit blad éénmalig afvoeren. Zorgt u ervoor dat dat er géén takken in de bladhopen liggen. Als er takken of ander tuinafval in de bladhopen terechtkomt, dan wordt het niet meegenomen, omdat de bladruimmachine hierdoor verstopt raakt. 

Voorkom verstopte putten

Het kan voorkomen dat straatkolken of afvoerputten verstopt raken door het blad. U kunt ons een handje helpen door het blad weg te scheppen van de straatkolken en afvoerputten. Is na het blad ruimen nog steeds sprake van een verstopte straatkolk of afvoerput? Meldt dit dan via de website www.baarn.nl (Melding Woon- en Leefomgeving) of telefonisch via het centrale nummer (035) 548 16 11.