De gemeente ruimt weer bladeren op

De herfst heeft zijn intrede gedaan in Nederland en dus laten de meeste bomen hun blad vallen. Tijd om blad te ruimen. Afhankelijk van het weer (vorst en harde wind) valt het meeste blad binnen een periode van zes tot zeven weken, meestal in de weken 45 t/m 51. We starten met het blad ruimen op 2 november en zorgen dat voor de kerstdagen al het gevallen blad van de gemeentebomen opgeruimd is.

Wat doen we om het blad te ruimen?

We zetten verschillende machines in die het blad opzuigen en opvegen. Door van tevoren het blad met behulp van bladblazers te verzamelen op het gras of op de verharding, kunnen de machines het blad gemakkelijker opruimen. Kort nadat het blad geruimd is komen veegmachines langs om de straat verder schoon te vegen. In de beplanting laten wij het blad liggen om te verteren. 

Ieder zijn eigen blad

De gemeente ruimt alleen het blad in de openbare ruimte op. Met bladeren in uw tuin kunt op verschillende manieren omgaan, die goed zijn voor bodem, flora en fauna. Het eenvoudigst is het U blad in eigen tuin te laten liggen. Zeker in beplanting kan dat goed. Het blad verteert dan op natuurlijke wijze. Het is een goede voedselbron voor planten en biedt schuilgelegenheid voor diverse diersoorten zoals egels. Het blad wordt weer een goede voedingsbodem voor uw tuin. Ook kunt u zelf het blad composteren. Daarmee krijgt u goed bemestingsmateriaal voor uw tuin en helpt u mee aan het verminderen van de afvalberg en ons leefmilieu. Verder kunt u het blad afvoeren via de gft-container.

Blad van gemeenteboom in uw tuin

In sommige gevallen valt blad van een gemeenteboom in uw tuin. Mocht u het blad niet met bovenstaande tips kunnen verwerken, dan kunt u het blad eenmalig aan de straat leggen. Blad van gemeentebomen kunt u in het weekend van weekend van 5 en 6 december langs de weg leggen. Vanaf 7 december komt de gemeente dit blad éénmalig afvoeren. Zorgt u ervoor dat dat er géén takken in de bladhopen liggen. Als er takken of ander tuinafval in de bladhopen terechtkomt, dan wordt het niet meegenomen, omdat de bladruimmachine hierdoor verstopt raakt. 

Voorkomen van verstopte putten

Het kan voorkomen dat straatkolken of afvoerputten verstopt raken door het blad. U kunt ons een handje helpen door het blad weg te scheppen van de straatkolken en afvoerputten. Is na het blad ruimen nog steeds sprake van een verstopte straatkolk of afvoerput? Meldt dit dan via de website www.baarn.nl/melding (Melding Woon- en Leefomgeving) of telefonisch via het centrale nummer (035) 548 16 11.