Drinkflessen voor middelbare scholieren mooie stap naar minder afval

Vanuit het initiatief HoudBaarnSchoon! krijgen alle leerlingen van het Baarnsch Lyceum en de Waldheim-mavo aan het begin van het nieuwe schooljaar een duurzame drinkfles. Op maandag 9 september heeft wethouder Jannelies Vissers de aftrap gegeven voor deze actie en de eerste drinkflessen aan de directies van beide scholen aangeboden. 

Het doel van de actie is de hoeveelheid afval op de scholen terug te dringen. Niet langer pakjes, flesjes of blikjes drinken die in de afvalemmers op school verdwijnen, maar een drinkfles die de scholieren iedere dag weer mee naar huis nemen en opnieuw kunnen gebruiken. Een jaar lang gebruik van één drinkfles scheelt maar liefst drie afvalzakken per jaar per leerling.

Op de acht basisscholen in Baarn loopt deze drinkflesactie al jaren en is het een groot succes. Ieder jaar als de scholen na de zomer weer starten, reiken ze de handige drinkflessen uit aan alle nieuwe leerlingen die ze dan verwelkomen. 

Afvalvrij

Met de duurzame drinkflessen zetten de scholen een goede stap op weg naar een ‘Afvalvrije school’. De gemeente juicht dit van harte toe en stimuleert verdere maatregelen. Samen met rector-bestuurder Henk van Ommen van het Baarnsch Lyceum en directeur Marjolein de Graaf van de Walheim-mavo tekende de wethouder maandag de  intentieverklaring Afvalvrije school. Dit betekent dat de scholen de komende jaren in samenwerking met de gemeente blijvend aandacht besteden aan het verminderen van afval. Denk aan het gescheiden inzamelen van afval, het stimuleren van leerlingen en medewerkers om de schoolomgeving opgeruimd te houden, en lessen aan scholieren over het nut van recycling en voorkomen van zwerfafval.

De scholen krijgen daarbij ondersteuning van de Baarnse organisatie STOPMIJNAFVAL die zich op allerlei fronten inzet voor het kleiner maken van de afvalberg. Net als bij de basisscholen zal STOPMIJNAFVAL nu ook de middelbare scholen voorzien van materialen voor afval scheiden, afval voorkomen en educatie over afval.

Over HoudBaarnSchoon!

HoudBaarnSchoon! is een initiatief van Gemeente Baarn en STOPMIJNAFVAL. Samen hebben ze de handen ineengeslagen om zwerfafval te voorkomen en op te ruimen. Op houdbaarnschoon.nl vind je de resultaten, de vrijwilligershelden die zwerfafval verwijderen uit bermen en bossen, een agenda met activiteiten om Baarn nog schoner te maken en een oproep aan alle inwoners om mee te denken en zelf actie te ondernemen. Als inwoner, buurt, school, sportvereniging of bedrijf materialen nodig voor het opruimen? Op de website kun je gratis een zwerfafvalkliko, grijpers en zakjes aanvragen. En een volle zwerfafvalkliko levert ook nog een leuke prijs op.