Eerste helft 2020 bijna 60 procent minder woningbraken

​Het aantal misdrijven in de gemeente Baarn is in de eerste helft van 2020 fors afgenomen. Daarmee wordt de dalende trend van de afgelopen jaren voortgezet. Het aantal geregistreerde misdrijven daalde met 10 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Deze daling was iets groter dan het gemiddelde in de regio Midden-Nederland.

Het meest opvallend is de daling van het aantal woninginbraken met maar liefst 59 procent. De gemeente Baarn heeft van het tegengaan van woninginbraken een speerpunt gemaakt in het veiligheidsbeleid. Ook heeft de politie in het najaar van 2019 een aantal actieve woninginbrekers aangehouden die verantwoordelijk waren voor inbraken in de eerste helft van dat jaar.

De maatregelen rondom het coronavirus hebben ook een rol gespeeld bij de daling. Door de maatregelen beleven veel mensen thuis en hadden criminelen minder gelegenheid om hun slag te slaan. Dit is ook terug te zien in de flinke daling van het aantal autokraken en brom-, snor- en fietsdiefstal.

Opvallend is de verdubbeling van het aantal fraudemisdrijven, vooral online. Criminelen worden ‘handiger’ in het oplichten van mensen via bijvoorbeeld WhatsApp, phishings-mails en malafide websites. Om geen slachtoffer te worden van online fraude kunnen mensen zelf ook een aantal dingen doen. Denk aan het checken van websites op reviews en contactgegevens, het op orde hebben van de beveiliging van laptop en tablet en niet zomaar geld over te maken als een zogenaamde bekende via WhatsApp hierom vraagt.