Eikenprocessierups wordt milieuvriendelijk bestreden

In de zomerperiode ervaren veel mensen overlast (allergische reacties) van eikenprocessierupsen door de brandharen van deze rupsen. De brandharen ontstaan wanneer de rupsen vervellen. Dit jaar verwachten we weer de nodige rupsen. Daarom gaan we de rupsen op een milieuvriendelijke manier bestrijden op de plekken waar we overlast verwachten.

Vroegtijdig bestrijden

De rupsen worden in een vroeg stadium bestreden. De rupsen hebben op dit moment namelijk nog geen brandharen. De enkele nesten die daarna toch nog ontstaan, bestrijden we door de nesten weg te halen.

Biologisch bestrijden

Het bestrijdingsmiddel dat wordt toegepast is een bacteriepreparaat (Xen Tari WG). Het is een biologisch middel dat alleen schadelijk is voor rupsen en niet voor mens, plant en dier. Ook de natuurlijke vijanden van de rups, zoals sluipwespen en -vliegen, bijen en mijten, worden niet door het middel aangetast.

Het middel wordt met een tractor met een grote nevelspuit in de bomen gespoten. De nevel wordt elektrostatisch geladen, waardoor het als een soort magneet door de boom wordt aangetrokken. Hierdoor wordt nagenoeg alles door de boom vastgehouden.

Wat merkt u er van?

Op het moment dat de tractor bij woningen werkt ontstaat misschien wat overlast van geluid. Dat is maar heel even. De tractor staat namelijk niet stil, maar rijdt continu door.

Waar wordt de rups bestreden?

In de volgende straten worden de eikenprocessierups bestreden: Zandheuvelweg, Oud Emnesserweg, Eemweg, Eemweg t.h.v. BP, Baarnsche Dijk, Doormanlaan, Eemstraat, Kerkstraat, Meerpaal, Gedeelte Bestevearweg, Javalaan, Ferdinand Huycklaan, Torenlaan tot de gemeentegrens met Soest.

Lage Vuursche: Koudelaan, Dorpsstraat, Eikenlaan.

Planning

De planning is dat woensdag 16 en donderdag 17 mei de rupsen bestreden worden. Dit is onder voorbehoud van het weer.

Meer informatie?

Meer informatie over de eikenprocessierups kunt u hier lezen in de folder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Heeft u vragen over de wijze van bestrijden van de eikenprocessierups, neem dan contact met ons op.