Geen ballonnen en toch feest? Vanzelfsprekend!

De gemeente Baarn en de Oranjevereniging ‘Baarn en Oranje’ respecteren het milieu en hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Is dan het oplaten van ballonnen nog wel van deze tijd? Want wist u dat het jaren kan duren voor deze ballonnen zijn vergaan? En dat dit ook geldt voor ballonnen die 'afbreekbaar' zijn?

Het oplaten van ballonnen is een lange traditie op oranjedagen. Het is een mooie wedstrijd, zeker voor kinderen: wie komt het verst met zijn of haar ballon? Aan de andere kant zien we ook de negatieve effecten ervan. We kennen allemaal de foto’s op sociale media van dieren die in de resten van de ballonen verstrikt zijn geraakt. En we zien dat ballonnen die in hoge bomen belanden daar vaak maanden of jaren blijven hangen. Daarom roepen we iedereen op om geen ballonnen op te laten op Koningsdag.

Toch feest!

Geen ballonnen, maar toch een feest? Jazeker! Er zijn veel leuke alternatieven om toch het feestelijke karakter van Koningsdag te behouden. Denk aan bellen blazen, of wapperen met mooi gekleurde linten, strooi plantbare confetti, organiseer een wedstrijd ‘wie heeft de hoogste zonnebloem’ of een verloting in plaats van de ballonwedstrijd.

De Plastic Soup Foundation, Stichting de Noordzee en Vereniging Kust & Zee hebben het initiatief genomen voor Die-Ballon-Gaat-Niet-Op. Op de website www.dieballongaatnietop.nl vindt u nog meer leuke alternatieven en uitgebreide informatie over de negatieve gevolgen van het oplaten van ballonnen.