Gemeente steunt sportclubs bij inzet gekwalificeerde jeugdtrainers

De gemeente stimuleert Baarnse sportclubs om opgeleide trainers in te zetten. Daarom verstrekt de gemeente in 2020 € 37.835 subsidie. Voor een deel wordt dit bedrag gebruikt om trainersopleidingen te vergoeden. Door clubleden op te leiden tot sporttrainer halen de clubs deskundigheid in huis. Daarnaast waardeert de gemeente de inzet van al eerder opgeleide trainers met subsidie. Deze subsidieregeling was in 2020 een succes: het afgelopen seizoen zijn bij de 15 sportclubs in Baarn zijn 67 deskundige jeugdtrainers actief geweest. Bovendien hebben bij vier clubs vijf van hun leden een trainersopleiding afgerond.

Wethouder Erwin Jansma is blij met de inzet van de sportverenigingen: “Goed opgeleide jeugdtrainers geven hoogwaardige training aan onze sportende jeugd. Dat is belangrijk, want dan is het aantrekkelijker voor kinderen om te sporten. En sporten is niet alleen gezond, het is ook belangrijk voor de sociale ontwikkeling van kinderen en jongeren.”

Goed opgeleid

Een sporttrainer is goed gekwalificeerd als hij of zij met succes een erkende opleiding van een sportbond heeft gevolgd. Verenigingen die momenteel de meeste gekwalificeerde jeugdtrainers hebben zijn: voetbalvereniging SV Baarn (15), gymnastiekvereniging Vita 2000 (9 trainers), Baarnse Mixed Hockey Vereniging (7), Fietscrossclub The Wheely’s (6), Baarnse Atletiekvereniging (5), en Schietvereniging Baarn en Omstreken (5).

Een opleiding tot (assistent-)trainer wordt meestal verzorgd door de sportbonden. De gemeente vergoedt de kosten van deze opleiding met een maximum van € 1.000 per opleiding. Het afgelopen jaar hebben twee leden van de gymnastiekvereniging Vita 2000, een lid van voetbalvereniging SV Baarn, een lid van de Baarnse Schaakvereniging en een lid van Fietscrossclub The Wheely’s een opleiding gevolgd en succesvol afgerond. De kosten per opleiding verschillen omdat de sportbonden verschillende tarieven hanteren en bovendien de kosten verschillen tussen bijvoorbeeld beginners-/instapcursussen en cursussen voor gevorderden. Van twee verenigingen (Handbal Combinatie Limvio Baarn en The Wheely’s) hebben enkele leden hun opleiding niet kunnen afronden omdat de coronabeperkende maatregelen dat niet toestonden. Zij zullen naar verwachting komend sportseizoen hun diploma halen en dan in aanmerking komen voor de subsidie.