Help mee autokraak voorkomen!

Een autokraak is voorbij voor je het weet. In minder dan 20 seconden is een ruitje ingetikt, de auto geopend en doorzocht. Eenmaal in de auto, verdwijnt de buit die voor de hand ligt onder een ruime jas. Daarna worden het dashboardkastje en de ‘normale’ verstopplekken snel doorzocht. Autokrakers kennen auto’s, dus ook de ‘verborgen’ opbergvakken worden niet ontzien. Daar is immers de grootste kans om iets van waarde te vinden. Vervolgens verdwijnen ze snel en onopvallend via een vooraf gekozen vluchtroute. Een autokraak voorkomen doe je door niets van waarde achter te laten en duidelijk te laten zien dat uw auto leeg is. Verstop geen waardevolle bezittingen onder de stoelen, in uw bagageruimte of elders in de auto. Neem ze mee. Ook als u maar even weg bent. Voor criminelen is er dan niets te halen.

Als u een autokraak of verdachte situatie in uw buurt ziet, bel meteen 112. U kent uw omgeving en ziet meteen als er mensen zijn die niet ‘in het beeld passen’. Elke situatie die u niet vertrouwd is een goede reden om te bellen. Daarmee helpt u de politie in actie te komen.

Geef door wat u ziet. Belangrijk is om de locatie en het aantal betrokken personen door te geven. Let op kentekens van voertuigen, uiterlijke kenmerken van verdachte personen, hoe verdachte personen praten (taal, accent), hoe die personen zich gedragen en waar ze heen gaan. Elk detail kan cruciaal zijn en de politie helpen om succesvol in actie te komen.