Het tekenseizoen is weer begonnen

Teken zijn zeer kleine (enkele millimeters groot) spinachtige beestjes die leven van bloed. Aan het topje van een grasstengel wachten ze geduldig tot er eens mens of dier langskomt, om zich vast te bijten en te voeden met bloed. Tijdens het bloedzuigen kunnen teken de Borrelia-bacterie overbrengen, de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. In de natuur is ongeveer 15 procent van de teken besmet met deze bacterie.

Omdat de beet meestal onopgemerkt blijft, is het verstandig om een goede tekencontrole te doen nadat u of uw kinderen buiten in de natuur zijn geweest. Uit onderzoek van de GGD regio Utrecht blijkt dat teken ook kunnen voorkomen in openbaar groen binnen de bebouwde kom, zoals parken en speeltuinen. Daarom adviseert de GGD om ook een goede tekencontrole te doen na bezoek aan openbaar groen, zeker als men in en rond struikgewas is geweest.

Hoe langer een teek vastgebeten zit, hoe groter de kans dat de Borrelia-bacterie overgedragen wordt. Daarom is het belangrijk een teek zo snel mogelijk te verwijderen nadat u deze hebt ontdekt. Noteer de plek op het lichaam en de datum van de beet in de agenda. Blijf na het verwijderen van de teek gedurende drie maanden alert op klachten, zoals een rode kring die langzaam groter wordt rond de plek van de tekenbeet. Als er klachten optreden na een tekenbeet, neem dan contact op met uw huisarts.

Kijk op www.rivm.nl/tekenbeet voor meer informatie.