Koninklijke onderscheidingen voor drie Baarnaars

Vrijdagochtend 26 april zijn bij de Algemene Gelegenheid ('Lintjesregen') drie inwoners van Baarn Koninklijk onderscheiden. De gedecoreerden zijn: mevrouw J. van Eijk-Westering; mevrouw P. van de Vuurst-Nauta; en de heer P.A. Onderstal. De Koninklijke Onderscheidingen zijn die ochtend bij de decorandi thuis uitgereikt, waarna men om 13.30 uur feestelijk in het gemeentehuis werd onthaald.

Degenen die een onderscheiding hebben ontvangen, hebben zich in de afgelopen jaren op uiteenlopende gebieden zeer verdienstelijk gemaakt voor de samenleving. Hieronder volgt per gedecoreerde een korte beschrijving van de verdiensten.


Mevrouw J. van Eijk-Westering  (Jeannette)
Naast haar werk als ZZP-er in de palliatieve zorg, is mevrouw Van Eijk-Westering een zeer actieve en zorgzame vrijwilliger. Al sinds 1986 is ze als vrijwilliger betrokken bij de Johanniter vakantieweken. Ook heeft ze collega’s uit haar netwerk kunnen enthousiasmeren voor dit vrijwilligerswerk. Daarnaast heeft men de afgelopen jaren herhaaldelijk een beroep op haar kunnen doen voor de organisatie van het zogenaamde Commander-uitje: een jaarlijks gezellig dagje uit voor ouderen die niet zelfstandig een uitstapje kunnen maken.

Sinds 2002 neemt ze als vrijwilliger deel aan de jaarlijkse Maltezer Lourdes bedevaart voor zieken en hulpbehoevenden. Ook heeft u zich in 2016 als vrijwilliger ingezet bij een EHBO-post van de Orde van Malta in Rome.

Vanaf 2005 mag ook de Pauluskerk in Baarn op haar steun rekenen. Ze heeft hier diverse vrijwilligerstaken, zoals twee keer per jaar de grote schoonmaak, de koekjesdienst, kerstactiviteiten en het verzorgen van een taxidienst voor mensen die slecht ter been zijn en de kerkdienst of andere activiteiten willen bijwonen. Ook werkt ze mee aan de ontmoetingsmaaltijden – een initiatief waarbij mensen van divers pluimage op informele wijze samen kunnen komen. Van 1993 tot 2018 heeft ze de mantelzorg van haar beide ouders op zich genomen.

Mevrouw Van Eijk is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.


Mevrouw P. van de Vuurst-Nauta (Nel)

Sinds haar huwelijk in 1980 is mevrouw Van de Vuurst-Nauta in de gemeente Baarn komen wonen. Al binnen een jaar begon ze met haar werk als vrijwilliger. In 1981 startte ze als medewerker van de Hervormde Vrouwendienst bij de Pauluskerk. Dit is een pastorale functie waarbij huisbezoeken aan ouderen, zieken en nieuwe gemeenteleden worden gedaan. Van 1984 tot 2000 heeft ze verschillende bestuursfuncties voor haar rekening genomen. In deze tijd was ze zeker tien uur per week als vrijwilliger actief. Daarnaast was ze lid van de Hervormde Gemeente Baarn als ouderling Ouderenpastoraat. Verder heeft ze een soos voor oudere gemeenteleden opgezet en gestimuleerd dat alle vrijwilligers meededen aan diverse cursussen en trainingen en organiseerde ze druk bezochte ‘bejaardenmiddagen’.

Sinds 2000 is ze ook als vrijwilliger actief bij Amaris Schoonoord, als bestuurslid en later ook bij de Identiteitsraad. Tevens bezoekt ze inwoners van Amaris Schoonoord in Soest en Baarn.

Mevrouw Van de Vuurst-Nauta is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.


De heer P.A. Onderstal (Piet)

De heer Onderstal is al meer dan vijftig jaar op uiteenlopende gebieden zeer actief als vrijwilliger in Baarn en omstreken. Voor diverse sportverenigingen heeft hij zich in het bestuur en als trainer, coach of scheidsrechter ingezet. Ook was hij lid van de Sportraad in Baarn. Daarnaast was hij jarenlang vrijwillig medewerker van RTV Baarn.

De laatste jaren is hij voorzitter geweest van de Vereniging van Eigenaren en tevens voorzitter van Woongroep de Kwekerij. Vanaf de start van de nieuwbouw heeft hij het voortouw genomen voor wat betreft het begeleiden van kandidaat-bewoners en het opzetten van de woongroep. Inmiddels bestaat de woongroep uit een hechte gemeenschap. Tevens is de heer Onderstal voorzitter van de Woongroep Ouderen Baarn.

Naast al deze activiteiten begeleidt hij een bewoner uit de zorginstelling ‘Het Thomashuis’. Elke week onderneemt hij allerlei activiteiten met deze bewoner en zorgt hij telkens weer voor een leuke dag.

De heer Onderstal is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.