Lancering Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds in Baarn

Op donderdagochtend 12 oktober a.s. overhandigt Astrid van Ekeren-Kinds namens de Rabobank Foundation twee cheques van € 2500 aan Hans Spigt van Jeugdcultuurfonds Utrecht en Reinier Bredenoord van Jeugdsportfonds Utrecht, in bijzijn van wethouder Mariska de Koning. Met deze bijdrage kunnen het Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds in de gemeente Baarn van start, waardoor kinderen uit gezinnen met minimale financiële middelen lid kunnen worden van een sportvereniging of deel kunnen nemen aan een culturele activiteit.

Er zijn in Nederland nog veel gezinnen waar kinderen vanwege geldgebrek niet mee kunnen doen aan cultuur en sportactiviteiten, activiteiten waar ze niet alleen blij van worden, maar waardoor ze ook nieuwe vrienden maken en zichzelf en hun capaciteiten leren kennen. 1 op de 9 kinderen groeit op in een gezin dat moet rondkomen van een minimuminkomen. Dat zijn maar liefst  423.000 kinderen waarvan bekend is dat 150.000 kinderen uit deze groep helemaal niet participeren. Ook in de gemeente Baarn zijn er gezinnen die op of onder de armoedegrens leven. Het Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds biedt kinderen in deze gezinnen een steuntje in de rug door het betalen van het lidmaatschap en benodigde attributen. Voor 250 euro kan een kind een jaar lang sporten en voor 450 euro kan worden deelgenomen aan een culturele activiteit.

De overhandiging van de cheques vindt plaats tijdens de bijeenkomst ‘Samen bereik je meer’, georganiseerd door de gemeente Baarn in Theater de Speeldoos. Tijdens deze bijeenkomst ondertekenen organisaties die actief zijn in Baarn het Samenwerkingspact ‘Terugdringen armoede en schulden’. De ondertekenaars laten hiermee hun bereidheid zien om dit probleem samen aan te pakken.

Lokaal draagvlak

Lokaal draagvlak is heel belangrijk voor het succes van het Jeugdsportfonds en het Jeugdcultuurfonds. De steun van gemeenten en bedrijven is onmisbaar. De Rabobank Foundation, het landelijke maatschappelijke fonds van alle Rabobanken, ondersteunt de missie van het Jeugdsportfonds en het Jeugdcultuurfonds om meer gemeenten aan te laten sluiten bij de fondsen. Hiervoor heeft de Rabobank Foundation in 2017 en 2018 € 200.000 beschikbaar gesteld. Met dit geldt krijgen het Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds de mogelijkheid om in en samen met een gemeente een nieuw fonds te starten en daarmee kinderen een sport- of cultuurkans te bieden. 

Professionals uit onder andere het onderwijs, de jeugdzorg en het maatschappelijk werk zijn de intermediairs voor het Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds. Zij kennen de thuissituatie van het kind en kunnen een aanvraag indienen. Meer informatie kan men vinden op www.jeugdsportfonds.nl en www.jeugdcultuurfonds.nl.