Leg ook een Heuvelrugtuin aan: een stukje Nationaal Park in eigen tuin

Iedereen die in en rond Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug woont wordt opgeroepen om in het najaar aan de slag te gaan met het vergroenen van de eigen voor- of achtertuin. Dus ook inwoners van de gemeente Baarn. Om voorbereid aan de slag te gaan, kunt u nu al de plannen hiervoor smeden.

Een Heuvelrugtuin is eigenlijk een stukje Nationaal Park in je eigen tuin. Een Heuvelrugtuin bestaat voor minstens 60 procent uit groen, er wordt gifvrij getuinierd, biedt beschutting voor vogels en insecten en je vindt er planten die passen in de omgeving van het Nationaal Park. Daarmee levert uw tuin een positieve bijdrage aan het klimaat, de lokale biodiversiteit en voldoende drink- en grondwater. Bestrating in een Heuvelrugtuin is waterdoorlatend, waarbij het regenwater de grond in kan sijpelen en kan worden opgenomen.

Iedereen kan meedoen

Of je nu groene vingers hebt, of juist niet. Veel of weinig ervaring met tuinieren. Een groot of klein budget. Iedereen kan meedoen. Goed nieuws dus voor wie zelf wil bijdragen aan een betere leefomgeving.

Op de speciale website www.jouwheuvelrugtuin.nl staat veel informatie om u op weg te helpen zoals: een lijst met geschikte planten, een checklist en hulptips. Als u de checklist volgt, kun u deze maanden beginnen met het smeden van de plannen en doen van de voorbereidingen, voor een tuin waar planten en dieren blij van worden.

Benieuwd hoe een Heuvelrugtuin er in het echt uit ziet? Bij het Beauforthuis in buurgemeente Zeist is een voorbeeldtuin ontwikkeld, waar bezoekers een kijkje kunnen nemen.

In beweging voor het Nationaal Park

Heuvelrugtuinen is een initiatief van Nationaal Park Utrecht Heuvelrug, Natuur en Milieufederatie Utrecht en IVN Natuureducatie. Met ondersteuning van vijf Heuvelruggemeenten, Waterschap Vallei en Veluwe en diverse trouwe sponsoren kunnen zij dit project realiseren. Het project wordt als eerste uitgevoerd in de gemeenten Baarn, Zeist, Rhenen, Veenendaal en Utrechtse Heuvelrug.