Ondermijningsbus ingezet voor voorlichting over ondermijnende criminaliteit

Op 4 december stond er een Ondermijningsbus op de Brink in Baarn. Bezoekers van het centrum konden op interactieve wijze meer te weten komen over de bestrijding van ondermijnende criminaliteit. Het onderwerp ‘ondermijning’ krijgt in gemeente Baarn veel aandacht. Ondermijnende criminaliteit is een maatschappelijk probleem en de bestrijding ligt niet alleen bij de overheid of de politie.

In de Ondermijningsbus konden bezoekers de geur van hennep, een xtc-lab en een cocaïnewasserij ruiken. Daarnaast was een maquette van een xtc-lab en een hennepkwekerij te zien. Men kreeg er inzicht de gevaren van een hennepkwekerij en de productie van (synthetische) drugs en hoe men signalen van diverse vormen van ondermijnende criminaliteit kunt herkennen en waar (anoniem) melden.

Kijken en ruiken

Burgemeester Röell: “Het is belangrijk dat inwoners en ondernemers ondermijning weten te herkennen, zich bewust zijn van de gevaren en melding doen van verdachte situaties. Samen zijn we zo de oren en ogen van Baarn. Ondermijnende criminaliteit moet keihard aangepakt worden en hoe meer mensen op de hoogte zijn van de belangrijkste signalen, hoe beter we kunnen voorkomen dat criminelen hier voet aan de grond krijgen.”

Wat is ondermijning?

Ondermijning is een gevolg van veel verschillende vormen van criminaliteit waarbij de grenzen tussen de bovenwereld (de 'gewone' maatschappij) en de onderwereld (criminelen) vervagen. Denk bijvoorbeeld aan criminelen die voor hun activiteiten bedrijven oprichten, vergunningen aanvragen en panden huren en kopen. Hiervoor hebben ze in de ‘bovenwereld’ medewerking nodig van bijvoorbeeld makelaars, autoverhuurbedrijven, administratiekantoren en notarissen. Ondermijning is een probleem dat de maatschappij verzwakt en ontregelt. Andere voorbeelden zijn: hennepplantages of drugslabs, dumpingen van drugsafval, cocaïnetransporten, witwassen van misdaadgeld, corruptie, intimidatie, bedreiging, handel in vuurwapens, schietpartijen en liquidaties.

Melden

Heeft u het gevoel dat er iets niet klopt bij u in de buurt? Stuur een mail naar gemeente Baarn via ondermijning@baarn.nl. U kunt ook altijd melden bij de politie, bijvoorbeeld via uw wijkagent of via 0900 – 8844. Het kan voorkomen dat u een vermoeden van criminaliteit heeft, maar de dader kent. Of dat u om een andere reden niet wilt dat uw gegevens bekend zijn. Dan kunt u volledig anoniem een melding doen via Meld Misdaad Anoniem. Dit kan online via www.meldmisdaadanoniem.nl of telefonisch via 0800 – 7000.