Open Brief burgemeester Mark Röell: Perspectief

‘Wat een achtbaanrit’, dacht ik afgelopen weekend, terugkijkend naar wat er sinds vorig jaar zomer allemaal is gebeurd rond corona en de impact die het heeft op ons dagelijks leven. Die warme zomer van 2020, waarin gelukkig weer veel mogelijk was vanwege het terugdringen van het virus. Gevolgd door een najaar en winter waarin weer lockdowns nodig waren om het stijgend aantal besmettingen onder controle houden. Opnieuw konden we maar beperkt bij elkaar komen, waarbij we ook rekening moesten houden met de avondklok.

Corona kwam voor mij persoonlijk ook heel dichtbij toen ik in december zelf getroffen werd, flink ziek geworden ben en langere tijd heb moeten werken aan mijn herstel. Het benadrukte voor mij het belang van het tegengaan en bestrijden van dit nare en verraderlijke virus, dat ook een vrij fitte vijftiger als ik flink te grazen wist te nemen.

Maar er was er toch ook een lichtpuntje, namelijk de start van het vaccineren. Inmiddels zijn er ruim 18 miljoen prikken gezet en dat aantal stijgt nog dagelijks. Vaccineren biedt perspectief. Niet alleen voor kwetsbare groepen, maar direct of indirect voor ons allemaal. Door een stijgend aantal vaccinaties en een dalende aantal besmettingen kwam er steeds weer ruimte voor versoepeling van maatregelen. Maar let op: we zijn er nog niet! Dat blijkt ook de afgelopen twee weken toen het aantal besmettingen plotseling fors steeg. Nieuwe besmettelijke varianten van het coronavirus gaan nog altijd rond, met name onder de groepen die nog niet of nog niet volledig gevaccineerd zijn.

De tijd van behoedzaam zijn is dus nog niet voorbij. Corona is nog steeds niet verdwenen. Blijf u daarom aan de basismaatregelen houden: afstand bewaren, drukte vermijden, handen wassen en testen bij klachten. Door samen goed op te letten kunnen we blijven genieten van dat verjaardagbezoek, van dat potje tennis, van voetballen met je team, van een theatervoorstelling, van een drankje op een zonnig terras en hopelijk ook snel weer op ander plekken in de horeca die nu weer dicht zijn.

Velen van ons hebben het plan opgevat om met de zomervakantie in het vooruitzicht een buitenlandse bestemming te boeken. Met alle voorbehouden die deze onvoorspelbare tijd met zich meebrengt is het des te belangrijker om regelmatig de actuele reisadviezen van de Rijksoverheid te volgen. Check die op  www.nederlandwereldwijd.nl. En denk ook in het buitenland aan de regels. Dat geldt natuurlijk ook als u besluit om lekker in eigen land te genieten van een zomervakantie.

Ongeacht hoe uw zomerplannen eruit zien en of u nu vrij bent of niet: het is een ‘achtbaan’ van een jaar geweest, gun uzelf wat ontspanning als daar ruimte voor is, doe nieuwe krachten op en geniet verantwoord, van de zomer, de omgeving en de mensen om u heen. Mede namens het gemeentebestuur wens ik u een goede en gezonde zomer vol perspectief.

Hartelijke groet,

Mark Röell

Burgemeester van Baarn