Open brief van de burgemeester

Beste inwoners van Baarn,

Het aantal besmettingen met het coronavirus in ons land is de laatste weken fors toegenomen. Zozeer dat de regering vorige week aangescherpte maatregelen heeft genomen om het virus weer terug te dringen. Ook in onze gemeente steeg de afgelopen tijd het aantal besmettingen. In mijn laatste brief schreef ik over het wankele evenwicht  dat bestaat tussen corona onder controle houden en een situatie waarin ingrijpen nodig is. Dat laatste is nu helaas het geval. De opmars van het virus moet weer worden gestuit.

Daarvoor is de inzet van iedereen nodig. En dat doet u door de aangescherpte maatregelen en adviezen van de overheid nauwkeurig te volgen. Dat betekent onder meer dat er bij bijeenkomsten, evenementen, gezelschappen en bezoeken weer minder mensen aanwezig zijn dan voorheen. En dat er bij sportwedstrijden helaas geen publiek is, wat overigens afgelopen week door de voetbal en hockey heel goed is gedaan. Voor het dagelijkse werk geldt dat we thuiswerken, tenzij het echt niet anders kan. En de horeca sluit vroeger op de avond de deuren voor bezoekers. Verder ontvangen we thuis maximaal 3 gasten. Een overzicht van de landelijke maatregelen vindt u op www.rijksoverheid.nl/corona.

Het zijn maatregelen die soms lastig kunnen zijn en wellicht uw eerder gemaakte plannen doorkruisen, maar ze zijn wel noodzakelijk. Corona is namelijk niet verdwenen en vormt nog altijd een risico voor ons allemaal, oud en jong.

Verder geldt het dringende advies aan iedereen van 13 jaar en ouder om in publieke binnenruimtes niet-medische mondkapjes te gebruiken. Het gaat dan om winkels, musea, gemeentehuizen, stations, vliegvelden, parkeergarages, benzinestations, restaurants, cafés, theaters en concertzalen. Inderdaad, ook in het gemeentehuis geldt dit dringende advies. Als u komende tijd het gemeentehuis van Baarn bezoekt zult u dus merken dat medewerkers in de publieke hal een mondkapje dragen of achter een spatscherm zitten. Zij staan u overigens met dezelfde klantvriendelijkheid te woord als gebruikelijk. Wel vragen wij u om voordat u langskomt éérst een afspraak te maken. Dat kan via www.baarn.nl/afspraak of door de gemeente te bellen.

Naast de genoemde aangescherpte maatregelen, blijft natuurlijk gelden: houd anderhalve meter afstand, blijf thuis bij klachten en laat u testen, vermijd drukke plekken en was uw handen vaak en goed.

Juist in deze tijd wil ik nog graag uw aandacht vragen voor het probleem van de eenzaamheid. Deze week is het namelijk de landelijke Week tegen Eenzaamheid, waarbij ook in Baarn allerlei inmiddels ook aangepaste initiatieven plaatsvinden om de bewustwording rond eenzaamheid te bevorderen. Er is veel dat ook u kunt doen – ook of juist in coronatijd. Omkijken naar elkaar is het verschil maken en daarbij kan een klein gebaar al helpen. Op de speciale website www.eenzaamheidbaarn.nl leest u allerlei tips over hoe ook u een verschil kunt maken in het leven van anderen.

Tot slot roep ik u op om u in te zetten en het virus weer op de terugtocht te dringen. Houd u aan de regels, neem de adviezen ter harte, let op uzelf en blijf daarbij oog houden voor anderen.

Hartelijke groet,

Mark Röell
Burgemeester van Baarn