Oproep: heeft u informatie over oude schuilkelders in Baarn?

Afgelopen jaren heeft de gemeente het Baarnse cultureel erfgoed in kaart gebracht, met als doel dit erfgoed beter te beschermen. Daaruit bleek ook dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog verschillende schuilkelders in Baarn zijn gebouwd. Helaas is veel informatie die de gemeente had over deze schuilkelders verloren gegaan. Daarom vraagt de gemeente aan inwoners om te helpen met informatie.

Bekend is dat er in totaal acht schuilkelders in Baarn geweest. Van zeven daarvan zijn de exacte locatie en staat van onderhoud momenteel niet bekend. Deze zeven lagen bij de Prinses Carolinalaan, de Julianalaan, de Prins Bernhardlaan, de Prinses Irenelaan, de Da Costalaan en de De Genestetlaan. Wij horen het graag als iemand meer weet over deze schuilkelders.

Contact opnemen?

Voor informatie kan contact op worden genomen met Renske Peterse van de gemeente Baarn, via e-mailadres r.peterse@baarn.nl of tel. (035)5481772. Ook voor vragen kunt u bij haar terecht.

Indien mogelijk zullen onderzoekers van het Monumenten Advies Bureau namens de gemeente de nog aanwezige schuilkelders bezoeken. Ze maken dan een beschrijving voor de cultuurhistorische waardenkaart van Baarn. Waarschijnlijk zal de gemeente daarna een procedure starten om een deel van de schuilkelders als gemeentelijk monument aan te wijzen. Zo kunnen de schuilkelders in de toekomst een beschermd onderdeel blijven van de geschiedenis van Baarn.