Opruimestafette voor een schoon Baarn is groot succes

Omdat corona een streep zette door gezamenlijke acties, bedacht HoudBaarnSchoon! een opruimestafette voor het rapen van zwerfafval. Daarbij geven Baarnse gezinnen opruimmiddelen aan elkaar door en trekken ze enthousiast eropuit. ‘Superleuk en goed voor de bewustwording’, zo zeggen Alexandra en Marjanneke die ieder met hun gezin al hebben meegedaan.

Gewapend met grijpers, zwerfafvalzakjes en handschoenen ging het gezin van Alexandra onlangs aan de slag in het Baarnse Bos. ‘In eerste instantie lijken de paden schoon, maar als je goed kijkt, zie je toch veel rommel liggen.’ Met gemak lukte het de gezinsleden hun zakjes te vullen. Ze eindigden in de Pekingtuin, een geliefde picknickplek, zo werd duidelijk door de troep her en der. Terwijl Alexandra het afval prikken heel meditatief vond, maakten haar kinderen er een fanatieke speurtocht van. Een tip voor scholen en de buitenschoolse opvang: ‘Als je met de kinderen het bos in gaat, neem dan steevast grijpers en zakjes mee.’  

Marjanneke en haar zonen Luuk en Kasper hebben ook de handen uit de mouwen gestoken. Ze hadden al vaker zwerfafval opgeruimd met de bermbrigade. Door corona lag dat een tijdje stil. ‘Heel mooi dat HoudBaarnSchoon! met dit initiatief kwam’, zegt Marjanneke. Ze is fervent wandelaar en de rommel op straat ergert haar. ‘Ik heb daarom zelf prikstokken aangeschaft.’ Prikstokken die dus ook haar jongens ter hand nemen, zeker als hun moeder iets leuks in het vooruitzicht stelt. Bij de opruimestafette is daar al voor gezorgd; alle opruimhelden ontvangen een bon voor een lekkernij of presentje van de lokale winkelier. Een kleine motivatie met groot effect: Luuk en Kasper rapen nu regelmatig spontaan op straat rommel op.  


Kom ook in actie

Heeft het estafettestokje jou nog niet bereikt? Dat betekent niet dat je hoeft te wachten. Kijk op Houdbaarnschoon.nl en meld ook jouw gezin aan voor de opruimestafette. Je krijgt een doorgeefpakket met opruimmiddelen en na het vlijtige werk een leuke beloning naar keuze, op te halen bij de Bende van Blitzz, De Smaak van Echt of De Smaecken van Hamelink. De race is begonnen, op naar een opruimrecord!