Project vernieuwbouw theater bibliotheek van start

Gemeente Baarn, Theater de Speeldoos en de Bibliotheek Eemland vestiging Baarn gaan van start met het project voor nieuwe gezamenlijke huisvesting aan de Rembrandtlaan.

Wethouder Hugo Prakke: "Na een lange periode van voorbereiding begint nu de periode waarin we met elkaar gaan werken aan het ontwerp en de bouw van een nieuwe voorziening voor alle Baarnaars. Een plek voor ons theater en de bibliotheek, maar ook voor de Volksuniversiteit, amateur toneelverenigingen, yogalessen en meer. Een ruimte voor ontmoeting en verbinding op het gebied van kunst, cultuur en educatie waar we trots op kunnen zijn."


Programma van eisen

In een projectgroep werken de partijen samen aan een programma van eisen voor het ontwerp. Vanuit een gedeelde visie op de nieuwe voorziening wordt beschreven waaraan het nieuwe gebouw moet voldoen. Daarnaast werken de partijen aan een plan voor samenwerking en aan een gezamenlijke opzet voor programma en activiteiten.  


Theaterdirecteur Tom van der Poel: “We kijken ernaar uit dat er straks een mooi pand staat waar cultuur, literatuur, educatie en ontspanning samenkomen. Dat er zowel overdag als ’s avonds altijd iets te beleven valt. Een plek waar je zonder drempel binnen kunt lopen en welkom bent. Ook kijken we uit naar de samenwerkingsmogelijkheden die de gezamenlijke huisvesting ons straks biedt.”


Directeur de Bibliotheek Eemland Erno de Groot: “Hier wordt de Bibliotheek van de Toekomst gerealiseerd. Een inspirerende plek waar iedereen in Baarn veel plezier aan gaat beleven.”


Voorlopig ontwerp en besluitvorming

Vanwege de omvang van het project is een Europese selectieprocedure voor de architect gestart.  Volgens de eerste ruwe planning moet de gekozen architect dit najaar met een voorlopig ontwerp komen. Omdat het programma van eisen is aangepast, zal het ontwerp er anders uitzien dan de schetsen die in 2018 gepresenteerd zijn. Eind 2021 zal de gemeenteraad het onderwerp bespreken en een besluit nemen over het ontwerp en het krediet dat nodig is voor de realisatie.


Realisatie van de plannen

Na vaststelling van het ontwerp kan de uitvoering van de plannen beginnen. Dit staat gepland van medio 2022 tot najaar 2023. Gedurende deze tijd is het gebouw gesloten. Theater de Speeldoos en de andere huurders, waaronder de Volksuniversiteit, gaan mogelijkheden onderzoeken om hun activiteiten tijdelijk te verplaatsen.


Verhuizing en opening

Als alles volgens plan verloopt, dan zou eind 2023 de verhuizing van alle partijen naar het nieuwe gebouw kunnen plaatsvinden en is het tijd voor een feestelijke opening.

Tot die tijd houden wij geïnteresseerde inwoners op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen via de speciale webpagina van de gemeente Baarn: www.baarn.nl/huisvestingtheaterbibliotheek.