Samenwerking voor 100 procent dekking AED’s in Baarn

De Lionsclubs Eemland en Baarn Drakensteyn, Vereniging EHBO-Baarn en de gemeente Baarn zetten zich in om voor eind 2022 honderd procent en 24 uurs dekking te krijgen met AED’s (ook wel defibrillators genoemd). Daarvoor is nog op acht plekken in de gemeente Baarn een AED nodig die goed en snel te bereiken is. De kans op overleven bij een hartstilstand is het grootst als binnen 6 minuten kan worden gestart met reanimeren met een AED. De gemeente Baarn verleent inwoners die hun AED buiten willen hangen subsidie via een stimuleringsfonds om zo een deel van aanschaf, onderhoud en verzekering te dekken. De vereniging EHBO Baarn zorgt voor opleiding van beheerders van een AED en geïnteresseerde inwoners die burgerhulpverlener willen zijn. De Lionsclubs zetten in voor het vinden van (lokale) sponsoren en het organiseren van acties om het restant van het benodigde geld in te zamelen.

Inmiddels kunnen er dankzij de samenwerking al twee AED’s bijgeplaatst worden die 24 uur per dag beschikbaar zullen zijn: in Lage Vuursche bij Dorpshuis De Furs en op de Schouw in de wijk Eemdal.

6-minutenzone

Elk jaar krijgen zo’n 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In 70 procent van de gevallen vindt zo’n hartstilstand thuis plaats. De kans op overleven is het grootst als binnen 6 minuten reanimatie met een AED kan starten. Veelal lukt het een ambulance niet om binnen die tijd aanwezig te zijn. Daarom is het belangrijk dat er in iedere buurt een AED aanwezig is die ook 24 uur per dag bereikbaar is – en voldoende opgeleide burgerhulpverleners om deze te bedienen.

Om van heel Nederland een ‘6-minutenzone’ te maken, zijn landelijk 30.000 AED’s nodig die dag en nacht beschikbaar zijn en aangemeld bij oproepsysteem voor burgerhulpverleners HartslagNu. Op dit moment zijn er in Nederland 15.000 AED’s aangemeld bij het oproepsysteem, waarvan er 10.000 dag en nacht beschikbaar zijn. In Baarn zijn ruim 30 AED’s aanwezig en ook deze zijn soms niet de gehele dag beschikbaar of niet aangemeld bij het oproepsysteem. Doel van de AED-actie van Lionsclubs, EHBO en gemeente is om nu van heel Baarn een 6-minutenzone te maken met altijd bereikbare AED’s die aangemeld zijn bij HartslagNu.

Inzamelactie

Om het benodigde geld in te zamelen willen Lionsclubs Eemland en Baarn-Drakensteyn volgend jaar zomer onder meer een zogeheten ‘Lucky Duck Race’ organiseren, een gezellig gezinsevenement waarbij inwoners en bedrijven een plastic eendje kunnen sponsoren en kans maken op een prijs.

Ook ondersteunen?

Mocht u de AED-actie ook willen ondersteunen als bedrijf of particulier, dan kunt u contact opnemen met de projectleider van de Lionsclub Eemland, Vincent van der Wardt, e-mailadres info@dekerkbrink.nl, tel. 06-53590000).