Slechte waterkwaliteit Eem: mijd contact met het water

Waterschap Vallei en Veluwe heeft in het Valleikanaal slechte waterkwaliteit vastgesteld. Door te weinig zuurstof in het water is de kans op vissterfte erg groot. Het vuile water en de dode vissen stromen vanuit het Valleikanaal richting de Eem. Het waterschap adviseert daarom om contact met het water in de Eem te mijden en dode vissen niet aan te raken. 

Zwem alleen in gecontroleerd zwemwater

Het Valleikanaal en de Eem zijn geen zwemwaterlocaties en worden niet gecontroleerd op zwemwaterkwaliteit. Kijk op www.zwemwater.nl of in de zwemwater-app voor officiĆ«le zwemwaterlocaties. Op deze locaties wordt de waterkwaliteit regelmatig gemeten. Ook zijn deze locaties zo ingericht dat de kans op verdrinking of ander letsel zo klein mogelijk is. 

Bij het zwemmen in niet-officieel zwemwater bestaat een hoger risico op infecties. Hoe hoog dit risico is, hangt af van de aanwezigheid van ziekteverwekkers in het water en de aanwezigheid van dieren, zoals ratten. Het zwemmen in open water kan klachten geven van met name het maagdarmstelsel, maar ook van de ogen, oren en huid (vooral bij open wondjes).

Kijk voor meer informatie op de website van Waterschap Vallei & Veluwe