Stooktips voor houtkachel en open haard

Heeft u een open haard of houtkachel? Of wilt u er een kopen? Om verantwoord en veilig te kunnen stoken hebben we wat handige tips op een rijtje gezet. 

 1. Zorg voor de juiste grootte van uw kachel in verhouding tot de ruimte die u wilt verwarmen. Een specialist kan uw situatie beoordelen en u adviseren.
 2. Laat uw schoorsteen en rookkanaal goed afstemmen op uw haard of kachel. Een schoorsteen moet voldoen aan de eisen in het bouwbesluit. Laat een installateur bepalen of uw schoorsteen en rookkanaal geschikt is
 3. Laat minstens één keer paar jaar uw schoorsteen vegen door een erkend vakman. Regelmatig uw schoorsteen laten vegen voorkomt problemen zoals schoorsteenbrand.
 4. Maak een houtvuur aan met aanmaakblokjes en kleine houtjes. Het vuur aanmaken met brandbare vloeistoffen is uit den boze. Volg de vulinstructies van de kachelleverancier of fabrikant.
 5. Stook alleen droog, onbehandeld hout. Alleen gekloofd, droog hout dat niet te dik is (maximaal 7 cm), is geschikt voor uw open haard of houtkachel. Stook geen hout dat geverfd, gebeitst of geïmpregneerd is. Verbranden van afval is wettelijk verboden.
 6. Stook niet bij windstil of mistig weer. Door gebrek aan wind of bij mist blijven rookgassen om het huis hangen.
 7. Zorg voor voldoende frisse lucht in de ruimte waar gestookt wordt. Ventileer de woning extra door een raam of deur op een kier te zetten tijdens het stoken.
 8. Zorg voor volledige luchttoevoer. Zet de kleppen van schoorsteen of kachel volledig open als u begint met stoken. Als het vuur te heet wordt, voeg dan minder brandstof toe.
 9. Controleer regelmatig of u goed stookt. Loop even naar buiten om de kleur van de rook uit uw schoorsteen te controleren. Kleurloze rook wijst op een goede verbranding. Verbeter bij donkere rook of oranje vlammen de luchttoevoer.
 10. Laat een houtvuur vanzelf uitbranden. Als u een houtvuur tempert door de luchttoevoer te verminderen, komen schadelijke stoffen vrij. Laat het vuur daarom vanzelf uitbranden
 11. Gaat het toch mis? Zorg dat u goed voorbereid bent en dat u weet wat u moet doen. Wat u precies moet doen bij een schoorsteenbrand leest u op de website van de Veiligheidsregio Utrecht.