Vernieuwing Paleis Soestdijk een stap dichterbij

Het college van Burgemeester en Wethouders van Baarn is akkoord met het Ruimtelijk kader voor landgoed Paleis Soestdijk. Dit “masterplan” voor de ontwikkeling van het gehele landgoed is de nadere uitwerking van het concept Made by Holland waarmee MeyerBergman Erfgoed Groep in juni 2017 de nationale tender won.

Nu is het aan de Baarnse gemeenteraad om een besluit te nemen. Die zal zich hier naar verwachting in april over buigen.

“Paleis Soestdijk is een nationaal icoon”, aldus wethouder Jansma. “Het Ruimtelijk kader, waar de afgelopen maanden hard aan is gewerkt, is een belangrijke stap in het bestuurlijke proces. Zo komt de transformatie van het toch wat vervallen paleis tot een platform voor innovatie een stap dichterbij. Dat is ook voor mij een heel mooi moment.”

Floris de Gelder, directeur Paleis Soestdijk: “De betrokkenheid van omwonenden, overheden en belanghebbenden bij Paleis Soestdijk is enorm. Samen met hen hebben we een Ruimtelijk kader gemaakt dat nu ook door het College wordt gesteund. Wij zijn trots op dit moment. Het brengt ons dichter bij de toekomst van het Paleis en het landgoed als een voor iedereen toegankelijk symbool van vooruitgang en innovatie”.

Samenwerking

Het ontwikkelen van Paleis Soestdijk is een omvangrijk project waarbij veel partijen betrokken zijn. Naast de nieuwe eigenaar en de gemeente Baarn zijn dat ook buurgemeente Soest, de provincie Utrecht, belangenverenigingen en uiteraard ondernemers en omwonenden (uit Baarn én Soest). Samenwerking is het sleutelwoord. Focus ligt op wat mogelijk is om de plannen op een goede manier in te passen in de omgeving. Daarbij maakt de gemeente zorgvuldige afwegingen.