VV Eemboys winnaar duurzaamheidswedstrijd

Voetbalvereniging Eemboys is de winnaar van de eerste Baarnse ENERGY BATTLE. In deze duurzaamheidswedstrijd hebben zes sportverenigingen een jaar lang getracht hun energiegebruik zo veel als terug te dringen. Donderdag 6 februari werd de wedstrijd afgesloten met een feestelijke slotbijeenkomst. Wethouder duurzaamheid Jannelies Vissers sprak lovende woorden en reikte de eerste prijs uit. De ENERGY BATTLE heeft een totale besparing opgeleverd van bijna 28.500 kWh. Dit vertegenwoordigt een waarde van 5.800 euro aan energiekosten. Ook is een uitstoot van ruim 17.000 kg CO2 voorkomen.

De deelnemende verenigingen kregen bij de start van de wedstrijd een geavanceerd energie-montoringsysteem in bruikleen. Naast een gedetailleerd en real-time inzicht in hun stroomverbruik kregen zij gedurende het jaar in zogenaamde BATTLE SESSIES tips en ondersteuning gericht op energiebesparing. Bij de deelnemende verenigingen is men daardoor afgelopen jaar bewuster omgegaan met het energiegebruik. Daarnaast zijn verschillende technische maatregelen genomen om het stroom- en gasgebruik te beperken zoals het vervangen van oude keukenapparatuur door energiezuiniger exemplaren, het monteren van tijdschakelaars en de installatie van LED-verlichting in de clubgebouwen.

Wethouder Vissers toonde zich verheugd over de wedstrijd. “Sportverenigingen zijn serieuze energiegebruikers. Als gemeente wilden wij de lokale sport een impuls geven om actief te verduurzamen. Deze besparingswedstrijd blijkt een geslaagd initiatief. De zes deelnemers hebben met elkaar een besparing gerealiseerd die gelijk is aan het jaarlijks stroomverbuik van acht huishoudens. Een besparing waar zij, zeker gezien de stijgende energieprijzen, ook de komende jaren nog profijt van hebben. Het gezamenlijke energieverbuik van de deelnemers is met acht procent afgenomen. Een prachtig resultaat!”

Drie van de zes deelnemers wisten hun energieverbruik met meer dan negen procent terug te dringen. VV Eemboys is de onbetwiste winnaar geworden met een besparing van maar liefst twintig procent. De communicatieprijs ging naar SV Baarn voor hun gerichte campagne om de leden bewust te maken van hun rol in het beperken van het energiegebruik. Ellen Verhoogt, in het ENERGY BATTLE projectteam verantwoordelijk voor communicatie, over het belang van communicatie bij verduurzaming. “Energie besparen hoeft niet veel te kosten als je begint met gedragsverandering. Bij sportverenigingen zijn het de leden en vrijwilligers die in de meeste gevallen lichten en apparatuur aan- en uitzetten. Het is daarom zaak om de hele vereniging te betrekken bij de besparingsambities.”

De overige deelnemers aan de ENERGY BATTLE waren VV TOV (voetbal), BAV (atletiek), BMHV (hockey) en Fietscross club The Wheely’s.
Om ook de overige Baarnse sportverenigingen te inspieren en te ondersteunen bij hun verduurzaming heeft de gemeente Baarn inmiddels een tweede ENERGY BATTLE aangekondigd. Ook een drietal lokale scouting groepen zullen aan deze wedstrijd deelnemen. De tweede Baarnse ENERGY BATTLE zal binnen enkele maanden van start gaan.

Bron: Energy Battle