Welke Baarnse sportclub bespaart de meeste energie?

“Nóg meer energie besparen om deze wedstrijd te winnen!” Dat is de oproep die de besturen van de zes sportverenigingen op Sportpark Ter Eem doen aan hun leden. Ze doen namelijk mee aan de duurzaamheidswedstrijd ‘Energy Battle’. Daarbij gaat het erom als club zoveel mogelijk energie te besparen ten opzichte van vorig jaar.

In de eindfase van de wedstrijd is het nu extra spannend. Vijf van de zes verenigingen liggen namelijk samen aan kop, elk met circa 17 procent energiebesparing. Dat komt overeen met 8.000 euro energiekosten en natuurlijk winst voor het milieu. De wedstrijd eindigt eind januari. Juist in de laatste maanden kunnen de clubs nog veel energie besparen, omdat er deze tijd gewoonlijk veel gas en stroom gebruikt wordt. Hoofdprijs van de Energy Battle is een bedrag van duizend euro voor duurzaamheidsmaatregelen.

De gemeente Baarn ondersteunt de Energy Battle. Want ‘de meest duurzame energie is de energie die je niet gebruikt’, zoals het motto van wethouder Duurzaamheid Jannelies Vissers luidt. De deelnemers aan de Energy Battle beschikken een jaar lang over een systeem dat in detail laat zien waar en wanneer er energie wordt gebruikt. Daarmee kunnen de clubs maatregelen nemen om energiegebruik terug te dringen. Ook komen verborgen ‘energieslurpers’ in beeld. Zo hebben enkele clubs op Sportpark Ter Eem gemerkt dat bewuster gebruik van keukenapparatuur direct een energiebesparend effect heeft.

De meeste winst is te behalen met bewust energiebesparend gedrag van de leden. Bijvoorbeeld korter douchen of na gebruik de lichten van de kleedkamer uitdoen. Daarom is er ook een prijs voor de sportvereniging die het beste over energiebesparing communiceert met haar leden.

Bewust zijn van energie en je eigen gedrag

Eerdere Energy Battles in Haarlemmermeer en Medemblik laten zien dat er met bewuster gedrag van sporters, zonder kostbare investeringen veel energie bespaard kan worden. Investeringen hoeven overigens niet direct duur te zijn. Nieuwe energiezuinige keukenapparatuur heeft bijvoorbeeld al veel impact, hebben enkele Baarnse sportclubs gemerkt. Na gedragsverandering en kleine investeringen kunnen clubs denken aan duurdere investeringen, zoals zonnepanelen of zuinige veldverlichting met LED-lampen.