Winnaars Cultuurprijs en Vrijwilligersprijs 2022 bekend: Irene de Jong en de Luwte vallen in de prijzen

De winnaars van de tiende Baarnse Cultuurprijs en Vrijwilligersprijs zijn bekend! Tijdens de digitale nieuwjaarsuitzending van de gemeente zijn de winnaars bekend gemaakt en de prijzen uitgereikt. Winnaar van de Baarnse Cultuurprijs 2022 is jeugdsportcoördinator Irene de Jong. Hospice de Luwte is de winnaar van de Baarnse Vrijwilligersprijs 2022.

De winnaars ontvingen, uit handen van burgemeester Mark Röell, een cheque van 1.000 euro en een aandenken gemaakt door de Baarnse kunstenares Gerda van de Venne. Met de Vrijwilligersprijs en Cultuurprijs spreekt de gemeente haar waardering uit voor organisaties en personen die een bijzondere bijdrage aan de Baarnse samenleving geven. Voor zowel de Cultuurprijs 2022 als de Vrijwilligersprijs 2022 heeft een jury kandidaten genomineerd. Deze zijn door inwoners aangedragen. Nadat de genomineerden gekozen waren, bepaalden de inwoners van Baarn de winnaars door hun stem uit te brengen via de website van de gemeente.

Cultuurprijs 2022

Voor de Cultuurprijs 2022 waren genomineerd: Jeugdsportcoördinator Irene de Jong, Muziek en Dans Baarn en Theatermaker Marc van Driel. Uiteindelijk heeft Irene de prijs in de wacht gesleept met 44,2% van de stemmen. Irene zet zich al jaren in voor de Baarnse jeugd als sportcoördinator. Zij organiseert elk jaar de ‘High Five’, waarmee kinderen laagdrempelig kennis kan maken met sport en cultuur. Het naschools programma was oorspronkelijk opgezet voor sportactiviteiten, maar is inmiddels uitgebreid met theater, muziek, toneel, dans en kunst. Zij creëert met haar positieve instelling vele kansen voor de jeugd en heeft een aanstekelijk enthousiasme dat een onuitwisbare indruk maakt op de kinderen.

Vrijwilligersprijs 2022

Hospice de Luwte, Rechtswinkel Baarn en Vluchtelingenwerk afdeling Baarn waren dit jaar genomineerd voor de Vrijwilligersprijs. Met maar liefst 71% van de stemmen is hospice de Luwte de winnaar van de Vrijwilligersprijs 2022. Bij de Luwte kunnen mensen de laatste fase van hun leven doorbrengen. Daarnaast verzorgen zij ook de Luwte Thuis: hulp in de vertrouwde omgeving voor mensen met een levensverwachting van maximaal 3 maanden. Dankzij de ongeveer 75 vrijwilligers uit Baarn en Soest, kunnen zij deze ondersteuning ook bieden in Baarn. De vrijwilligers verlichten daarmee de hulp voor de mantelzorger, zodat deze de mogelijkheid heeft om even weer op te laden, bijvoorbeeld door even te sporten of een nacht door te slapen.

De prijzen

Naast een geldbedrag van 1.000 euro ontvangen de winnaars ook een werk van de kunstenares Gerda van de Venne. Zij woont al meer dan tien jaar in Baarn en heeft speciaal voor deze gelegenheid bronzen beelden gemaakt, genaamd ‘Demeter’. Hiervoor heeft ze zich laten inspireren door verhalen uit de Klassieke Oudheid. Deze verhalen zijn voor haar gaan leven tijdens reizen door Griekenland en Italië. Demeter is in de Griekse mythologie de moedergodin van de aarde, de landbouw, de seizoenen en de natuur. Ze behoorde tot de onsterfelijke goden op de berg Olympus. In het beeld van Gerda van de Venne is Demeter’s zoektocht naar haar verloren dochter Perséphoné uitgebeeld. Ze redt haar, met hulp van Zeus, uit handen van Hades in de onderwereld en voert haar terug naar aarde. In haar rechterhand houdt ze een granaatappel als symbool voor vruchtbaarheid en in haar linkerhand graan en bloemen om voorspoed aan te duiden. Boven haar hoofd is haar teruggevonden kind met de geheven discus een overwinningsteken. Een teken ook voor de cultuur en de vrijwilligers van Baarn.