Algemene informatie over het coronavirus

Laatste update: 31 maart 2021

Maatregelen tegen corona blijven gelden - avondklok gaat in om 22.00 uur

Het aantal coronabesmettingen neemt toe. Daarom is de lockdown verlengd en blijft de avondklok van kracht. De huidige maatregelen zijn verlengd tot en met 20 april 2021. Eén maatregel is recent aangepast: sinds 31 maart 2021 geldt de avondklok vanaf 22.00 uur.

Lees hier het nieuwsbericht over verlening van de maatregelen >

Ook de basisregels blijven gelden:

• Heeft u (milde) klachten: blijf thuis en laat u zo snel mogelijk testen.
  • Was vaak uw handen.
  • Vermijd drukke plekken en maak geen niet-noodzakelijke reizen.
  • Ontvang thuis niet meer dan 1 persoon van 13 jaar of ouder per dag.
  • Ga maximaal 1 keer per dag ergens op bezoek.
  • Werk thuis. Alleen mensen die essentieel zijn voor de voortgang van een bedrijfsproces en die hun werk niet thuis kunnen uitvoeren, mogen naar het werk komen.
  • Ga alleen naar buiten met leden van je huishouden of met een groepje dat bestaat uit maximaal 2 mensen.
  • Van 21.00 uur 's avonds tot 4.30 uur 's ochtends is het verboden om zonder geldige reden op straat te zijn.
  • Draag vanaf 13 jaar een mondkapje in de publieke binnenruimtes en in het OV.
  • Bent u in contact geweest met iemand die positief is getest, ga dan thuis in quarantaine en laat u na vijf dagen testen.
  • Houd 1,5 meter afstand van anderen:
    • Mensen uit één huishouden hoeven bij elkaar geen 1,5 meter afstand te houden
    • Kinderen tot en met 12 jaar hoeven geen 1,5 meter afstand te houden van anderen
    • Jongeren tot 18 jaar hoeven bij elkaar geen 1,5 meter afstand te houden. Ze moeten wel 1,5 meter afstand houden van volwassenen.

Avondklok van 21:00 uur tot 04:30 uur

In heel Nederland geldt tot 31 maart om 04.30 uur ‘s ochtends een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Dit is een zware coronamaatregel bovenop de huidige lockdown om het ontvangen van bezoek en ontmoetingen in groepen tegen te gaan. Veel mensen worden besmet met corona bij het samenkomen van familie en vrienden. Het verbod om ’s avonds buiten te zijn, zorgt ervoor dat minder mensen bij elkaar op bezoek gaan en elkaar ontmoeten. Uit onderzoek blijkt dat een avondklok helpt om de verspreiding van het virus af te remmen. Als mensen toch zonder geldige reden naar buiten gaan, dan is hier beter tegen op te treden. De boete is 95 euro.

Als het noodzakelijk is dat u naar buiten gaat, dan moet u het formulier Eigen verklaring avondklok bij zich hebben. Dit kunt u digitaal invullen en eventueel printen. Bij het uitlaten van een aangelijnde hond, terugkeer uit het buitenland of een noodsituatie heeft u geen formulier nodig.

Als het nodig is dat u voor werk naar buiten gaat moet u náást de Eigen verklaring ook een Werkgeversverklaring avondklok kunnen laten zien. Uw werkgever bepaalt dit en vult dan voor u de door de overheid beschikbaar gestelde werkgeversverklaring in.

Lees hier in welke gevallen u welke verklaring bij u moet hebben>

Lees hier de uitgebreide informatie van de Rijksoverheid over de avondklok>

Meer informatie over het coronavirus en de maatregelen

Tijdelijke wet maatregelen covid-19

Sinds 1 december 2020 zijn de Tijdelijke wet maatregelen covid-19, de algemene maatregel van bestuur en de ministeriële regelingen in werking getreden.

De volgende regelingen, die te vinden zijn via de website van de Veiligheidsregio Utrecht, zijn van kracht:

Regionale maatregelen

Liveblog van de GGD over het coronavirus in de provincie Utrecht >

Maatregelen in Baarn

Dienstverlening van de gemeente

De dienstverlening van de gemeente Baarn blijft beschikbaar voor inwoners, ondernemers en organisaties. Wel zijn er vanwege het coronavirus aanpassingen. Zo zijn er beperkte openingstijden, werkt Burgerzaken volledig op afspraak en het pasfoto-hokje in het gemeentehuis gesloten.
Hier leest u daar meer over >

Noodmaatregelen voor ondernemers

Lees hier alle informatie over hulp en ondersteuning voor ondernemers >

Drukte in natuur- en recreatiegebieden

Overal, dus ook in de natuur- en recratiegebieden blijft de regel van 1,5 meter afstand van kracht. Ga naar huis als het te druk is. Bij te grote drukte kan de gemeente besluiten om wegen en parkeerplaatsen (tijdelijk) af te sluiten.

Vragen over de lokale maatregelen

Heeft u vragen over de lokale maatregelen tegen het coronavirus? Stel deze dan aan ons via het contactformulier hieronder.

Stel uw vraag

Handhaving

Overtreding van de regels is strafbaar. De voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht heeft de bevoegdheid te handhaven op naleving van de regels, bijvoorbeeld door een boete op te leggen. Hiertoe is een noodverordening ingesteld, deze vindt u bovenaan deze pagina onder Regionale maatregelen. Door de noodverordening kunnen de handhavers van de gemeente en de politie controleren of iedereen zich aan de maatregelen houdt.

Datadiefstal bij GGD's

Lees hier de antwoorden op veelgestelde vragen over de datadiefstal die recent heeft plaatsgevonden uit de systemen van de GGD >

Melding overtreding corona maatregelen

Tijdens de coronacrisis gelden gedragsregels. Wilt u melding maken van een overtreding van de corona-maatregelen, dan kan dat via onderstaande link. Uw melding wordt doorgezet naar onze handhavers. Omdat het drukker is dan normaal vanwege de strengere maatregelen, kunnen zij niet altijd direct reageren, maar wij registreren alle meldingen.

Melding met DigiD

Melding zonder DigiD

Information in English (Government of the Netherlands)

Bronnen: VRU/ Rijksoverheid / RIVM / GGDrU