Algemene informatie over het coronavirus

Laatste update: 12 juli 2021

Snelle toename van besmettingen zorgt voor maatregelen in de zomer

Nadat op 26 juni bijna alle deuren zijn geopend, is het aantal besmettingen in Nederland sneller gestegen dan voorzien. De meeste mensen raakten besmet op plekken waar grote groepen mensen feesten en uitgaan. Het kabinet maakt zich hier zorgen over. En kan niet voldoende uitsluiten dat er de komende weken toch meer ziekenhuisopnames komen. Daarom is er besloten dat er extra maatregelen voor de zomer nodig zijn.

Vanaf zaterdag 10 juli 2021, 06.00 uur, tot en met 13 augustus 2021 gelden de volgende maatregelen:

Horeca alleen met vaste zitplaats op anderhalve meter

• Voor horeca geldt dat deze open is, mits iedereen een vaste zitplaats heeft en op anderhalve meter afstand van elkaar zit.
  • Alle horeca sluit dagelijks om middernacht tot 6 uur ‘s ochtends. Entertainment, zoals live optredens en harde muziek, is verboden.
  • Discotheken en nachtclubs sluiten opnieuw hun deuren.
  • Voor de horeca gaat het systeem van het coronatoegangsbewijs waarmee een uitzondering op de anderhalvemeterregel mogelijk was, dus op pauze tot en met 13 augustus 2021.

Zitten bij evenementen en bij locaties voor cultuur en sport

• Evenementen, culturele locaties en publiek bij professionele sportwedstrijden en sport- en jeugdactiviteiten zijn toegankelijk mits iedereen een vaste zitplaats heeft en op anderhalve meter afstand van elkaar zit.
  • Bij gebruik van het coronatoegangsbewijs (testen voor toegang) kan op deze locaties extra publiek aanwezig zijn. Iedereen heeft dan een zitplaats en er geldt een beperking van de beschikbare ruimte: maximaal twee derde van de capaciteit mag worden gebruikt.
  • Een toegangstest voor een coronatoegangsbewijs is per dinsdag 13 juli 24 uur geldig. Dit was 40 uur.
  • Evenementen duren maximaal 24 uur.

Geen verandering voor doorstroomlocaties

Voor doorstroomlocaties, zoals winkels, musea of kermissen, verandert er niks. Zij mogen 1 bezoeker per 5 m2 ontvangen.

Meer informatie over het coronavirus en de maatregelen

Maatregelen in Baarn

Dienstverlening van de gemeente

De dienstverlening van de gemeente Baarn blijft beschikbaar voor inwoners, ondernemers en organisaties. Wel zijn er vanwege het coronavirus aanpassingen. Zo zijn er beperkte openingstijden, werkt Burgerzaken volledig op afspraak en het pasfoto-hokje in het gemeentehuis gesloten.
Hier leest u daar meer over >

Noodmaatregelen voor ondernemers

Lees hier alle informatie over hulp en ondersteuning voor ondernemers >

Drukte in natuur- en recreatiegebieden

Overal, dus ook in de natuur- en recreatiegebieden blijft de regel van 1,5 meter afstand van kracht. Ga naar huis als het te druk is. Bij te grote drukte kan de gemeente besluiten om wegen en parkeerplaatsen (tijdelijk) af te sluiten.

Vragen over de lokale maatregelen

Heeft u vragen over de lokale maatregelen tegen het coronavirus? Stel deze dan aan ons via het contactformulier hieronder.

Stel uw vraag

Information in English (Government of the Netherlands)

Bronnen: VRU/ Rijksoverheid / RIVM / GGDrU