Algemene informatie over het coronavirus
Laatste update: 13 januari 2021
Landelijke lockdown tot tenminste 9 februari 2021
Op 13 januari 2021 hebben minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge een verlenging van de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus aangekondigd. De daling van besmettingen en ziekenhuisopnames is nog niet voldoende, daarnaast is een meer besmettelijke variant van het virus opgedoken.
Om de zorg toegankelijk te houden moeten we doorgaan met het beperken van onze contacten tot het minimum. Niet-essentiële winkels, binnensport accomodaties, dierenparken, pretparken, musea, theaters, sauna's, restaurants, cafés, en niet-(para) medische contactberoepen blijven gesloten. Scholen en kinderopvang blijven grotendeels dicht. Reizen naar het buitenland wordt sterk afgeraden.
Lees hier het uitgebreide nieuwsbericht met links naar overzichten en uitzonderingen >
De basisregels blijven gelden:
- Heeft u (milde) klachten: blijf thuis en laat u zo snel mogelijk testen.
- Was vaak uw handen.
- Werk thuis tenzij het echt niet anders kan.
- Vermijd drukke plekken en maak geen niet-noodzakelijke reizen.
- Ontvang maximaal 2 mensen per dag bij u thuis.
- Draag vanaf 13 jaar een mondkapje in de publieke binnenruimtes en in het OV.
- Bent u in contact geweest met iemand die positief is getest, ga dan thuis in quarantaine en laat u na vijf dagen testen.
- Houd 1,5 meter afstand van anderen:
- Mensen uit één huishouden hoeven bij elkaar geen 1,5 meter afstand te houden
- Kinderen tot en met 12 jaar hoeven geen 1,5 meter afstand te houden van anderen
- Jongeren tot 18 jaar hoeven bij elkaar geen 1,5 meter afstand te houden. Ze moeten wel 1,5 meter afstand houden van volwassenen.
Meer informatie over het coronavirus en de maatregelen
- Informatie over het coronavirus van de Rijksoverheid >
- Informatie over het coronavirus van de Rijksoverheid in eenvoudige taal >
- Heeft u corona-gerelateerde klachten? Laat uzelf dan testen >
- Informatie over thuisquarantaine >
- Download 'Quarantainegids: hulp en steun bij thuisquarantaine' >
- Informatie over het coronavirus voor ouders, kinderen en professionals van het Nederlands Jeugdinstituut >
- Informatie over het coronavirus voor laaggeletterden en mensen met een verstandelijke beperking >
- Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 >
- Landelijk informatienummer: (0800) 1351 >
Tijdelijke wet maatregelen covid-19
Sinds 1 december 2020 zijn de Tijdelijke wet maatregelen covid-19, de algemene maatregel van bestuur en de ministeriële regelingen in werking getreden.
De volgende regelingen, die te vinden zijn via de website van de Veiligheidsregio Utrecht, zijn van kracht:
- Tijdelijk besluit veilige afstand. Algemene maatregel van bestuur waarmee de veilige afstand op anderhalve meter wordt gesteld.
- Tijdelijke regeling maatregelen covid-19. Deze ministeriële regeling is de inhoudelijke vervanger van de noodverordening, met bepalingen over afstand houden, groepsvorming, publieke plaatsen en evenementen.
- Regeling aanvullende mondkapjesverplichtingen covid-19. In deze ministeriële regeling is vastgelegd dat het per 1 december 2020 verplicht is een mondkapje te dragen in onder andere winkels, musea en theaters. Ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool) moeten mensen een mondkapje dragen.
- Ministeriële regeling domeinlijst BOA's. In deze ministeriële regeling wordt het optreden van de buitengewoon opsporingsambtenaren (deels) geregeld. Het betreft hier de opsporingsbevoegdheid van boa’s.
- Alle van kracht zijnde wetgeving en besluiten vindt u ook onder Besluiten en publicaties.
Regionale maatregelen
Liveblog van de GGD over het coronavirus in de provincie Utrecht >
Maatregelen in Baarn
Dienstverlening van de gemeente
De dienstverlening van de gemeente Baarn blijft beschikbaar voor inwoners, ondernemers en organisaties. Wel zijn er vanwege het coronavirus aanpassingen. Zo zijn er beperkte openingstijden, werkt Burgerzaken volledig op afspraak en het pasfoto-hokje in het gemeentehuis gesloten.
Hier leest u daar meer over >
Noodmaatregelen voor ondernemers
Lees hier alle informatie over hulp en ondersteuning voor ondernemers >
Drukte in natuur- en recreatiegebieden
Overal, dus ook in de natuur- en recratiegebieden blijft de regel van 1,5 meter afstand van kracht. Ga naar huis als het te druk is. Bij te grote drukte kan de gemeente besluiten om een parkeerplaats (tijdelijk) af te sluiten.
Vragen over de lokale maatregelen
Heeft u vragen over de lokale maatregelen tegen het coronavirus? Stel deze dan aan ons via het contactformulier hieronder.
Handhaving
Overtreding van de regels is strafbaar. De voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht heeft de bevoegdheid te handhaven op naleving van de regels, bijvoorbeeld door een boete op te leggen. Hiertoe is een noodverordening ingesteld, deze vindt u bovenaan deze pagina onder Regionale maatregelen. Door de noodverordening kunnen de handhavers van de gemeente en de politie controleren of iedereen zich aan de maatregelen houdt.
Melding overtreding corona maatregelen
Tijdens de coronacrisis gelden gedragsregels. Wilt u melding maken van een overtreding van de corona-maatregelen, dan kan dat via onderstaande link. Uw melding wordt doorgezet naar onze handhavers. Omdat het drukker is dan normaal vanwege de strengere maatregelen, kunnen zij niet altijd direct reageren, maar wij registreren alle meldingen.
Information in English (Government of the Netherlands)
Bronnen: VRU/ Rijksoverheid / RIVM / GGDrU