Duurzame doeners in Baarn

In Baarn zijn veel inwoners en ondernemers met duurzaamheid bezig. Om anderen te inspireren delen we de verhalen van een aantal van deze duurzame doeners!

Jakob Malestein

‘Duurzaam verwarmen begint bij goede isolatie’

Jakob Malestein woont met zijn gezin in de Bachlaan. Toen ze hun huis kochten stonden er nog gaskachels in. Nu is het energieneutraal. “Door mijn werk bij een installatiebedrijf zit ik dicht op het vuur. Ik zou ik het gek vinden als ik overdag met duurzame installaties werk en thuis aardgas loop weg te stoken.”

“Ons huis is uit 1959, dus niet echt zuinig. Toen wij het in 2018 kochten, was het nog helemaal origineel; houten vloeren, ongeïsoleerd en verwarmd met gaskachels. De vorige bewoners hadden er zestig jaar gewoond. In twee maanden hebben we de bovenetage volledig gestript en weer opgebouwd, inclusief een tijdelijke keuken en woonkamer. Daarna zijn we beneden begonnen.”

Warmwaterbuffer

Beneden werd de woning uitgebouwd en voorzien van een betonnen vloer. “We hebben meteen vloerverwarming aangelegd, dat hebben we ook boven trouwens, en een warmtepomp geïnstalleerd. Op de warmtepomp heb ik een groot buffervat aangesloten. Ik wilde namelijk heel graag een stortdouche. Daarom hebben we gekozen voor een flinke warmtepomp en een warmwatervat van 300 liter. Met de warmtepomp kunnen we niet alleen verwarmen maar ook koelen. Afgelopen zomer, toen het zo heet was, was het bij ons gewoon 21 graden.”

“Op ons dak liggen twintig zonnepanelen. Dat is genoeg voor alles wat we gebruiken: verwarming, koeling en elektrische apparaten. Over het jaar gezien wekken we evenveel op als we gebruiken en aardgas gebruiken we niet meer.”

Extra dikke isolatie

“Duurzaam verwarmen begint bij goede isolatie. Ons dak is geïsoleerd met twaalf centimeter dikke PIR-platen en onder onze vloer liggen extra dikke isolatie-elementen. En als je goed isoleert moet je ook zorgen voor ventilatie. Bij ons huis ligt natuurlijke ventilatie voor de hand: gewoon lekker de ramen open en luchten. Die ramen zijn trouwens wel voorzien van HR+++-glas, dus als ze dicht zijn, gaat er weinig warmte uit.”

Begin eenvoudig

“Mijn advies aan mensen die ook willen verduurzamen: begin bij iets eenvoudigs als zonnepenalen. Er zijn zulke mooie installaties. Voor een relatief klein bedrag maak je een groot verschil. Zo is het bij ons ook begonnen. Wij zijn echt geen boomknuffelaars, maar op deze manier dragen we toch een klein steentje bij aan de wereld van morgen.”

Ad Heessels

Van oude spijkerbroek naar dakisolatie

Inwoner en filmmaker Ad Heessels woont sinds enkele jaren in Baarn. ‘Mijn huis, een gemeentelijk monumentale boerderij, grenst aan het Cantonspark. Het is in 1850 gebouwd en was er eerder dan het park.’

Ad knapt zijn woning stap-voor-stap op. Ad: “Een van de projecten waar ik écht blij mee ben, is de gerenoveerde bovenverdieping. De vlizotrap is vervangen door een vaste trap en er zijn drie ramen geplaatst. Het schuine dak is geïsoleerd. Ik ben bewust op zoek gegaan naar een duurzaam alternatief voor bijvoorbeeld glas- en/of steenwol. Zo kwam ik uit bij isolatiemateriaal uit oude spijkerbroeken! Door de isolatie en lichtinval is het nu een heel aangename ruimte om te zijn.”

Ook heeft Ad ledverlichting geplaatst. “De verlichting kan ik op afstand dimmen en aan- of uitzetten. Laatst heb ik met de ‘energievoucher’ van de gemeente (red. een tegoedbon van €65,- voor energiebesparende producten) radiatorfolie aangeschaft en achter de verwarmingen geplaatst. Ook is mijn huis voorzien van een slimme thermostaat. Via een vriend hoorde ik over deze mogelijkheid. Toen ben ik thuis op zoek gegaan en heb ik het aangeschaft en geïnstalleerd. Kortgezegd kan ik met een druk op de knop de verwarming per ruimte aanpassen. Zo verwarm ik alleen de kamer waar ik ben.’

Positieve versnelling nodig

Ad zijn drijfveer? “Zuinig zijn op de aarde en verspilling tegengaan. Toen ik een jaar of 10 oud was, hadden we op school een project over het klimaat. Dat raakte me. Na 50 jaar zijn de problemen van toen nog steeds zo en zelfs erger. Klimaatverandering gaat over gedragsverandering. Dat gaat maar langzaam, de urgentie voor verandering wordt naar mijn mening niet genoeg gevoeld. Daarom vind ik het leuk om bijvoorbeeld voor mijn werk als filmmaker, met mensen om te gaan die enthousiast zijn over dit onderwerp. Die die zorg delen en concrete oplossingen bieden waar ze ook nog mee kunnen verdienen. Daar heb ik een beter gevoel bij dan alles maar subsidiëren. Een verdienmodel als trigger voor verduurzaming, daar geloof ik in.”

Nog meer wensen?

“De vloer is nog niet geïsoleerd en een van de oude buitenmuren wil ik isoleren. Vraag is nog even hoe dat te doen. Daarnaast heb ik de wens voor een zonnecollector. Die wil ik graag plaatsen op het platte dak van de aanbouw. Het door de zon verwarmde water kan dan zo worden gebruikt om mee te douchen.”

Meer weten en zelf aan de slag?

Kijk voor meer foto's op ons Instagramaccount of op onze Facebookpagina. Zelf aan de slag? Het onafhankelijk energieloket van de gemeente helpt u graag verder op weg. Kijk op www.duurzaambouwloket.nl/baarn of vraag een Energiecoach van Energiekbaarn op bezoek voor advies aan huis www.energiekbaarn.nl.