Gemeenten Baarn en Soest kennen tal van monumenten. Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 10 en zondag 11 september openen een aantal van deze monumenten hun deuren. Het moment om deze monumenten niet alleen van buiten, maar ook van binnen te bewonderen en te luisteren naar de bijzondere verhalen achter de monumenten. Verhalen die het verdienen om gehoord, gekoesterd en doorverteld te worden. Het thema van Open Monumentendag dit jaar is ‘duurzaamheid’.

Op deze pagina vindt u het overzicht van de deelnemende monumenten in de gemeente Baarn, de dagen en tijden waarop deze monumenten geopend zijn en de activiteiten die worden georganiseerd. Meer informatie over de Soester monumenten vindt u via de onderstaande folder of via de Uitagenda van Op de Heuvelrug(externe link).

1. Villa Berg & Dal – Van Lenneplaan 12

Op de foto is een vooraanzicht te zien van Berg en Dal

Villa Berg en Dal is een beschermd Rijksmonument waarin het Apostolisch Genootschap is gevestigd. Het bouwjaar 1890 van de huidige villa staat op de gevels. De villa kreeg haar naam door de heuvels eromheen. Het gebouw werd gemaakt door de Baarnse aannemer W. van Doornik, onder toezicht van architecten Vuyk en Van Rossem, die ook het Amsterdamse Carré hebben ontworpen.

Geopend

Zaterdag 10 september van 10:00 tot 16:30 uur

Activiteit

Er is een tentoonstelling van afbeeldingen van Berg en Dal in vele variaties. Daarnaast zijn er rondleidingen door het monument en de tuin.

2. Paleis Soestdijk – Amsterdamsestraatweg 1

Een foto van Paleis Soestdijk en de vijver op de voorgrond
Foto: Gerrit Schreurs

Bezoek tijdens Open Monumentendag gratis het paleispark en wandel langs de vele monumenten op het landgoed. Breng een bezoek aan expositie ‘Kunst op Stand’ in de kassen, ga mee op stap met de schaapherder en haar kudde, en kom langs in de pluktuin op de Parade.

In het park staan vrijwilligers klaar om u meer te vertellen over de historie en toekomst van het landgoed. Reserveer een tijdslot voor uw bezoek via www.paleissoestdijk.nl/openmonumentendag(externe link).

Geopend

Zaterdag 10- en zondag 11 september van 09.00 tot 18.00 uur.     

3. De Wintertuin – Ingang via Cantonspark, Abel Tasmanlaan

Op de foto is de Wintertuin te zien

Vroeger was het een botanische kas, nu is het een theetuin en terras en herbergt het de Elixir Escape Rooms en unieke locatiespellen voor jong en oud in het Cantonspark. Het gebouw werd in 1914 gebouwd door de schatrijke Amsterdammer August Janssen en kreeg in 1918 samen met het Cantonspark de bestemming botanische tuin voor de Rijksuniversiteit Utrecht. Beroemde biologen zoals Johanna Westerdijk en August Adriaan Pulle werkten hier. Zowel de Wintertuin als het Cantonspark zijn een Rijksmonument.

Geopend

Zaterdag 10- en zondag 11 september van 10.00 tot 19.00 uur.

4. Nicolaaskerk – Kerkstraat 17

Op de foto is het Nicolaasorgel te zien, samen met de organist en toeschouwers

De Nicolaaskerk geeft tijdens Open Monumentendag speciale aandacht aan het Nicolaasorgel. Dit is een van de laatste keren dat men het orgel kan zien en beluisteren voordat het gerestaureerd wordt. Daarom wil de vaste organist van het orgel, samen met leden van de orgelcommissie, de bezoekers graag meenemen naar de koorzolder van de kerk om daar dat machtige instrument eens van dichtbij en zelfs van binnen te bekijken. Er gaat voor velen een wondere wereld van klank en techniek open. Meer informatie: nicolaasorgel.nl(externe link).

Geopend

Zaterdag 10 september van 10.00 tot 16.00 uur.

Activiteit

Naast een inkijkje in het orgel zullen er op een aantal momenten miniconcerten worden gegeven.

5. Pauluskerk – Brink

Op de foto is de verhalenverteller van de StoryTrail te zien, voor de Pauluskerk
Foto: StoryTrail.nl

De protestantse kerk werd rond 1385 gebouwd op het hoogste punt van het centrum van Baarn. De toren met een hoogte van 43 meter staat naast de middenas van de kerk. De toren bevond zich oorspronkelijk in het midden van het schip. Na de verbouwing in de 17e eeuw kwam de toren uit het midden te staan.

Geopend

Zaterdag 10 september van 10.00 tot 16.00 uur.

Activiteit

De Opening van Open Monumentendag door wethouder Prakke vindt plaats in de Pauluskerk. Daarnaast zijn er vanuit de Pauluskerk vier Mini-StoryTrails. Laat je meevoeren door de verhalenverteller van de StoryTrail. Beleef het turbulente verleden en ontdek twee van de best verborgen Barinese monumenten. Aanmelden via storytrail.nl(externe link).

6. Toren met Carillon – Brink

Op de foto is de toren met het Carillon te zien

De toren met carillon dateert uit de 14e eeuw en heeft een hoogte van 43 meter. Tijdens Open Monumentendag is de toren geopend voor publiek. Beiaardiers bespelen het carillon en geven uitleg. Daarnaast zijn bestuursleden van de Stichting Carillon Baarn aanwezig om u meer te vertellen over de toren en het carillon.

Geopend

Zaterdag 10 september van 10.30 tot 16.00 uur.

7. Koninklijke wachtkamer en Amaliapark – Stationsplein 68-72

Op de foto is de Koninklijke Wachtkamer van binnen te zien. Een ruimte met spiegel, bank, stoelen en twee schilderijen.

Baarn kreeg in 1874 een eigen station aan spoorweg van Amsterdam naar Amersfoort. Voor het nabijgelegen Paleis Soestdijk werd hierin een koninklijke wachtkamer gevestigd. De kamer heeft de allure van een grote villa in neorenaissance stijl met chaletmotieven. Ook het aangelegen Amaliapark is een bezoekje waard.

Geopend

Zaterdag 10 september van 10.30 tot 16.30 uur.

Activiteit

U kunt de wachtkamer en het Amaliapark gedurende de dag bezoeken. Daarnaast zijn er vrijwilligers aanwezig om u meer te vertellen en om uw vragen te beantwoorden.

8. Gemeentehuis – Laanstraat 1

Oudbouw gemeentethuis

Dit rijksmonument in geometrische Jugendstil van architect F.F. de Booi is in 1908 in gebruik genomen. Bezoek de centrale hal met daarin het opvallende trappenhuis in art nouveau-stijl. Hier vindt u ook een miniatuur van het beeld van Koningin Juliana en Prins Bernhard dat in de tuin van Paleis Soestdijk staat. Ook kunt u een kijkje nemen in de Raadzaal en Trouwzaal.

Geopend

Zaterdag 10 september van 10.00 tot 16.00 uur

Activiteit

U kunt het gemeentehuis zelf bekijken of meelopen met een rondleiding.

9. Oude algemene begraafplaats – Acacialaan/Berkenweg

Op de foto is een zwarte koets met paarden te zien bij de oude algemene begraafplaats

De oude algemene Begraafplaats van Baarn aan de Acacialaan/Berkenweg werd in 1828 aangelegd nadat in 1825 een verbod kwam op het begraven binnen de bebouwde kom. Er bevinden zich verschillende graven van bekende en voor Baarn belangrijke families of personen.

Geopend

Zaterdag 10 september van 11.00 tot 16.00 uur.

Activiteit

U kunt de begraafplaats zelf bekijken, daarnaast zijn er medewerkers aanwezig die u meer kunnen vertellen over de begraafplaats.

10. Stulpkerk – Hoge Vuurseweg 4, Lage Vuursche

Op de foto is een vooraanzicht van De Stulpkerk te zien

De Stulpkerk is vernoemd naar een stulpboerderij waar de eerste diensten voor Lage Vuursche werden gehouden. Deze is na een onbekende bouwperiode in 1659 in gebruik genomen. De kerk is gebouwd in de vorm van een kruis. Dit gebeurde maar zelden bij protestantse kerken. Het gebouw heeft korte dwarsarmen en daarnaast een driezijdige sluiting, waarin u traditionele gotische vormen terugziet.

Geopend

Zaterdag 10 september van 09:00 tot 16.00 uur.

Activiteit

Tijdens Open Monumentendag kunt u de kerk bezoeken en worden er rondleidingen- en een lezing met foto’s georganiseerd.

Vorstelijk Baarn Express

Op deze foto ziet u het trammetje: De Vorstelijk Baarn Express. Het trammetje is blauw/ wit en heeft twee wagons.

Op zaterdag 10 september rijdt de Vorstelijk Baarn Express langs een aantal monumenten in het centrum van Baarn (hop-on-hop-off). Tijdens Open Monumentendag kunt u gratis meerijden. Reserveren is niet nodig. De tram rijdt van 10.00 tot 15.30 uur. In aanloop naar Open Monumentendag vindt u meer informatie over de route op deze webpagina.

Brochure deelnemende monumenten gemeenten Baarn en Soest

Meer informatie

De meest actuele informatie over de Baarnse monumenten vindt u ook via de website van Open Monumentendag(externe link). Meer informatie over het programma en de Soester monumenten vindt u tevens via de website van Open Monumentendag of via de Uitagenda van Op de Heuvelrug(externe link).