Vanaf 1 juli 2022 is het wettelijke verplicht dat er op elke verdieping van een huis een rookmelder hangt. Het doel hiervan is om het aantal doden bij woningbranden te verminderen.

Als jij slaapt, slaapt je neus ook

De meeste slachtoffers van brand in huis vallen door het inademen van rook. Nog steeds zijn er mensen die denken dat ze wel wakker worden van rook. Maar als je slaapt, slaapt je neus ook. Een rookmelder detecteert rook en waarschuwt je heel snel. Zo heb je meer tijd om veilig buiten te komen bij brand, kun je eerder de brandweer bellen en is de kans op het beperken van de schade groter. Met het ophangen van rookmelders kun je veel ellende voorkomen.

Check, koop en plak rookmelders

Onlangs startte de landelijke rookmeldercampagne om aandacht te vragen voor de nieuwe rookmelderverplichting. Met de slogan ‘Check - Koop – Plak’ roept Brandweer Nederland bewoners op om minimaal één werkende rookmelder op te hangen op elke verdieping in huis.

Weten hoeveel rookmelders u in huis nodig hebt en waar ze moeten hangen? Check dan snel rookmelders.nl. Binnen een paar minuten weet u dan precies hoeveel u er nodig hebt in uw thuissituatie.

Koop ze in een bouwmarkt, elektronicawinkel of online en plak ze eenvoudig op met dubbelzijdige tape of een magnetische montageset. Zo zorgt u voor uw veiligheid èn die van uw dierbaren.