Of u nu moeite hebt om dingen te zien, in een rolstoel zit of misschien niet precies weet hoe stemmen werkt. Stemmen is voor iedereen en de gemeente Baarn helpt u graag!

Toegankelijkheid stembureaus

Zelfstandig kunnen stemmen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld omdat u in een rolstoel zit of niet goed kunt zien. Om te zorgen dat u toch zo zelfstandig mogelijk kunt stemmen, is er een aantal zaken geregeld in het stembureau. Ook zijn er hulpmiddelen aanwezig.

Elk stembureau heeft de volgende hulpmiddelen:

  • Er hangt een kandidatenlijst in grote letters.
  • Er is minimaal één stemhokje met een laag schrijfblad, voor kiezers in een rolstoel.
  • Er ligt een loep met verlichting. U kunt ook uw eigen telefoon met vergroting gebruiken of een andere elektronische loep of camera.
  • In het stemlokaal mag een stembureaulid u uitleg geven over hoe u het stembiljet moet gebruiken. Het stembureaulid helpt u buiten het stemhokje.
  • Kunt u door uw lichamelijke gesteldheid niet zelf stemmen? Dan mag iemand u helpen in het stemhokje. U mag hiervoor zelf iemand meenemen of u kunt een stembureaulid om hulp vragen.

Extra hulpmiddelen 

Voor blinde of slechtziende kiezers is het stembureau op het gemeentehuis (ingang Stationsweg 18) voorzien van een stemmal en er is een audiospeler waarmee kiezers de stemlijst kunnen luisteren (StemBox).

Rolstoeltoegankelijk

11 van de 13 stembureaus in de gemeente Baarn zijn geschikt voor mensen met een rolstoel, rollator of scootmobiel. Blindengeleidehonden en hulphonden mogen ook overal mee naar binnen en kinderwagens ook.

Bekijk alle locaties en openingstijden van de stembureaus

Stemmen: hoe werkt dat?

Wilt u weten hoe stemmen werkt en waarvoor u precies stemt? Op de website www.stemjijook.nl(externe link) wordt op een gemakkelijke manier alles uitgelegd over het stemmen. Er staat uitleg over wat de Tweede Kamer precies doet. Ook leest u waarom stemmen belangrijk is, hoe u kunt kiezen op wie u stemt en hoe stemmen precies werkt.

Inclusief stembureau met Stichting Prokkel

De gemeente Baarn vindt het belangrijk dat mensen met een verstandelijke beperking mee kunnen doen in de samenleving. Een van die manieren daarvoor is vrijwilligerswerk op stembureaus. Tijdens deze verkiezingen ondersteunen ze weer de stembureauleden of zijn als ‘prokkelduo’ een stembureaulid.

Hiervoor werken we samen met Stichting Prokkel(externe link).

Meer informatie over de verkiezingen?

Klik hier voor alle informatie over de verkiezingen