Gefeliciteerd! Je bent bijna achttien. Dat betekent een nieuwe fase vol veranderingen. Je wordt steeds zelfstandiger en daarbij horen ook allerlei regelzaken. Heb je bijvoorbeeld al je eigen zorgverzekering en DigiD aangevraagd? Vergeet ook niet je zorgtoeslag aan te vragen want dat levert elke maand geld op. Ben je op zoek naar een woning? Schrijf je dan in als woningzoekende. Hoe langer je staat ingeschreven, hoe groter de kans op een sociale huurwoning.

Zaken op orde

Op de dag dat je achttien wordt, ben je voor de wet volwassen. Je moet dan aan een aantal verplichtingen voldoen. Voorkom dat je geld misloopt of een boete krijgt en zorg dat je je zaken op orde hebt.

Persoonlijke checklist

Het verschilt per persoon wat je moet regelen. Handig hulpmiddel is deze checklist. Zodra je een aantal vragen hebt ingevuld, krijg je een persoonlijk overzicht van alle zaken die jij moet regelen. Het helpt om samen met je ouders, vrienden of iemand anders uit je netwerk aan de slag te gaan. Ons advies: begin op tijd!

Handige websites

  • Op de website van de Rijksoverheid lees je precies wat je moet regelen. Ook vind je daar een overzicht van veelgestelde vragen en de checklist.
  • Wil je meer weten over werk, inkomen en school? Neem dan een kijkje bij het Jongerenloket van de regio Amersfoort. Hier vind je veel informatie en tips. Kom je er nog niet uit? Bel dan met het Jongerenloket in Amersfoort. Zij helpen je graag op weg!
  • Wil je op jezelf wonen in Baarn, Amersfoort, Soest, Bunschoten, Eemnes, Woudenberg, Leusden of Nijkerk? Schrijf je dan in bij WoningNet regio Eemvallei.

Ik heb al ondersteuning

Het kan zijn dat je ondersteuning hebt vanuit een zorgaanbieder, een voogd of in een pleeggezin woont. Neem dan via je begeleider of hulpverlener contact op met het Lokaal Team van de gemeente Baarn. Zij nodigen je dan uit voor een persoonlijk gesprek.

Tijdens dit gesprek kun je aangeven waar jij behoefte aan hebt en bespreken we hoe we je kunnen helpen. Vind je het prettig om iemand mee te nemen, dan kan dat. Je kan iemand uit je eigen netwerk meenemen of gebruik maken van onafhankelijke cliëntondersteuning.

Meer informatie en contact

Heb je vragen? Of heeft u als ouder of verzorger vragen over uw kind? Neem dan contact met informatie- en adviespunt Pit Baarn. Kom dan langs tijdens één van de inloopspreekuren (zonder afspraak). Je kan ook bellen met 035 - 303 78 88 of een email sturen naar info@pitbaarn.nl.

Openingstijden:

Maandag: 10.00 tot 12.00 uur
Woensdag: 14.00 tot 16.00 uur
Vrijdag: 10.00 tot 12.00 uur

Adres: Eemnesserweg 17, 3743 AD Baarn.