Netcongestie

Het wordt steeds drukker op het stroomnet en die grotere drukte zorgt in steeds meer gebieden in Nederland voor knelpunten. Netcongestie noemen we dat. Daarom werkt de gemeente Baarn samen met netbeheerder Stedin aan een beter stroomnet.

Wat is netcongestie?

Bij netcongestie spreken we over een overvol stroomnet. 

We gebruiken steeds meer stroom, bijvoorbeeld voor het opladen van auto’s, voor elektrisch koken en voor het verwarmen van woningen met warmtepompen. Tegelijkertijd leveren we steeds meer stroom terug aan het net. Stroom die we duurzaam hebben opgewekt via zonnepanelen, windmolens en grootschalige zonneweides. 

Het stroomnet kan al het extra stroomverbruik en terugleveren van elektriciteit niet aan. Er ontstaat een soort file, net als op een snelweg. De maximale capaciteit van het stroomnet is bereikt.  

Bekijk de video (2:52 min.) van netbeheerder Stedin met een uitleg over netcongestie:   

Wat zijn de gevolgen van netcongestie?

Door netcongestie kan de stroomvoorziening gaan haperen. Dat merkt u bijvoorbeeld aan lampen in huis die beginnen te knipperen. De stroom kan zelfs uitvallen. En voor grote, nieuwe stroomverbruikers als bedrijven en kantoren of grote nieuwbouwwijken zijn nieuwe aansluitingen soms niet meteen mogelijk.

Is dit alleen in Baarn?

Nee, congestie is een landelijk probleem. In de provincies Flevoland, Gelderland en Utrecht is de congestie het grootst. De oplossing vraagt dan ook om een landelijke aanpak. Hierbij werken alle netbeheerders samen. 

Hoe gaat de netbeerder het stroomnet verbeteren?

Om het stroomnet sterk en klaar voor de toekomst te maken, gaat Stedin, netbeheerder van de provincie Utrecht, het huidige stroomnet zowel vernieuwen als uitbreiden. Dit betekent dat er meer elektriciteitshuisjes komen en dat er veel nieuwe kabels de grond in gaan. Daarnaast komt er een groot hoogspanningsstation tussen Baarn en Soest, vergelijkbaar met onderstaande afbeelding.

Elektriciteitscentrale

Wanneer vinden de werkzaamheden plaats?

Netbeheerder Stedin wil in 2029 klaar zijn met de werkzaamheden voor de laag,- en middenspanning. Het is de bedoeling dat de buurtwerkzaamheden dan klaar zijn en de elektriciteitshuisjes geplaatst. In 2050 zijn ook de hoogspanning en de bouw van de diverse hoogspanningsstations klaar. 

Inwoners van de gemeente Baarn worden per fase en per buurt geïnformeerd in het proces. 

Wat merkt u van de werkzaamheden?

De aanleg van een nieuw, goedwerkend stroomnet gaat veel voordelen opleveren, maar ook voor overlast zorgen.  

  • Er komen in Baarn ongeveer twintig elektriciteitshuisjes bij. Dit zal ten koste van de openbare ruimte gaan. Denk hierbij aan parkeerruimte en groen dat zal verdwijnen.  
  • Er gaat in veel straten gegraven worden om nieuwe kabels aan te leggen en de oude te verwijderen. Baarn krijgt daardoor te maken met opgebroken straten en omgeleid verkeer.
  • Tijdens deze werkzaamheden wordt op bepaalde momenten de stroom in de straat of wijk tijdelijk afgesloten zodat de monteurs veilig kunnen werken.
  • Bepaalde plekken in de wijk zullen bezet worden door opslag voor de monteurs. Denk aan een schaftkeet, mobiel toilet, kabelhaspels en containers.  
Een diep gegraven geul met daarin elektriciteitskabels. De geul ligt langs een heg in een woonstraat  in Baarn

Wat als we niets doen?

De werkzaamheden zullen voor overlast zorgen, maar het verbeteren van het stroomnet is noodzakelijk. Als het stroomnet niet wordt aangepast, kunnen er verschillende problemen optreden:

  • Er kunnen stroomstoringen plaatsvinden omdat het huidige stroomnet niet is gebouwd op verwerking van zoveel stroom.
  • Netcongestie kan ook leiden tot hogere energiekosten. Als het moeilijk is om genoeg stroom te leveren, kan de prijs van elektriciteit stijgen.
  • De overgang naar duurzame energie loopt vertraging op. De opgewekte energie kan men niet kwijt op het huidige net.
  • Woningbouw loopt vertraging op omdat bij de bouw veel (zware) stroom nodig is. En nieuwe woningen vragen zelf ook veel stroom, omdat deze zonder gas worden aangesloten.
  • Bedrijven die een zware aansluiting willen, kunnen deze niet krijgen waardoor ze niet kunnen uitbreiden of zelfs starten.

Hoe wordt u geïnformeerd?

Netbeheerder Stedin en de gemeente Baarn werken samen in de communicatie:

  • Zodra de planning van de werkzaamheden bekend is, komt deze op deze website te staan.
  • Netbeheerder Stedin en/of de aannemer informeert u per brief over de start van de werkzaamheden in uw wijk.
  • Netbeheerder Stedin en/of de aannemer informeert u per brief over stroomonderbrekingen in uw wijk. 

Meer informatie over netcongestie en het stroomnet