Wilt u in de gemeente Baarn filmopnames maken voor andere dan privédoeleinden? Dan moet u daar melding van doen bij de gemeente en in sommige gevallen heeft u een vergunning nodig. Via onderstaande knoppen kunt u een melding van filmopnames maken of een filmvergunning aanvragen. Onder ‘Hoe het werkt’ staat uitleg over wanneer u een melding moet doen of wanneer u een vergunning moet aanvragen.

Hoe het werkt

Indien de filmopnames aan de volgende vereisten voldoen is een melding voldoende:

 • De opnames vinden plaats tussen 08.00 uur en 22.00 uur;
 • Er wordt gewerkt met maximaal 35 personen aanwezig op de set (film- en opnamecrew) en drie camera’s vanaf de schouder of op statief;
 • Er worden geen objecten op de rijbaan of het fietspad geplaatst;
 • Voetgangers worden niet gehinderd en er worden maximaal zes attributen (elk maximaal 1m2, geen voertuigen) op het voor voetgangers bedoelde deel van de weg geplaatst;
 • Er worden geen omleidingen of afzettingen geplaatst;
 • Parkeerplaatsen worden alleen gebruikt door auto’s en busjes die noodzakelijk zijn voor de opname en elk een normale parkeerplaats innemen;
 • Geen geweldsscènes of scènes met speciale effecten;
 • Er wordt niet meer dan twee aaneengesloten dagen gefilmd, met een maximum van tien dagen per kalenderjaar;
 • De organisator doet ten minste vier weken voorafgaand aan de opnames melding aan het college met een door deze vastgesteld meldingsformulier.

Mochten de filmopnames niet binnen bovengenoemde kaders passen, dan dient u een vergunning aan te vragen.

Wat moet ik doen

Een melding of een vergunningaanvraag voor filmopnames doet u boven aan deze pagina met uw DigiD of met eHerkenning. Dien uw aanvraag voor een vergunning minimaal 8 weken van tevoren in. De gemeente heeft tijd nodig om te onderzoeken of uw aanvraag voldoet aan de wet- en regelgeving.

Let op: Het is belangrijk om het aanvraagformulier volledig in te vullen en de gevraagde bijlagen bij te voegen. Ook als u al jaren hetzelfde organiseert en hiervoor eerder een aanvraag heeft ingediend.

Hoe lang het duurt

Indien u binnen 3 weken geen reactie op uw melding heeft gehad kunnen de filmopnames doorgaan.

Een vergunning ontvangt u binnen 8 weken. De termijn gaat in nadat u alle benodigde informatie heeft toegestuurd. Is uw aanvraag niet compleet, dan neemt de gemeente binnen 4 weken contact met u op.

Wat moet ik meenemen

Om het online formulier in te kunnen vullen heeft u onder andere het volgende nodig:

 • Telefoonnummers en overige gegevens van contactpersonen van uw organisatie
 • Gegevens over de opnames

Kosten

Het maken van een melding voor filmopnamen is kosteloos. Een filmvergunning kost € 73,90.

Contact

Heeft u nog vragen? Of wilt u een afspraak inplannen voordat u de aanvraag doet? Neem dan contact op met team Openbare Orde en Veiligheid via telefoonnummer 035 - 548 16 11 of stuur een e-mail naar evenementen@baarn.nl. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.