Wilt u in de gemeente Baarn filmopnames maken voor andere dan privédoeleinden? Dan moet u daar melding van doen bij de gemeente en in sommige gevallen heeft u een vergunning nodig. Via onderstaande knoppen kunt u een melding van filmopnames maken of een filmvergunning aanvragen. Onder ‘Hoe het werkt’ staat uitleg over wanneer u een melding moet doen of wanneer u een vergunning moet aanvragen.

Hoe het werkt

Indien de filmopnames aan de volgende vereisten voldoen is een melding voldoende:

 • De opnames vinden plaats tussen 08.00 uur en 22.00 uur;
 • Er wordt gewerkt met maximaal 35 personen aanwezig op de set (film- en opnamecrew) en drie camera’s vanaf de schouder of op statief;
 • Er worden geen objecten op de rijbaan of het fietspad geplaatst;
 • Voetgangers worden niet gehinderd en er worden maximaal zes attributen (elk maximaal 1m2, geen voertuigen) op het voor voetgangers bedoelde deel van de weg geplaatst;
 • Er worden geen omleidingen of afzettingen geplaatst;
 • Parkeerplaatsen worden alleen gebruikt door auto’s en busjes die noodzakelijk zijn voor de opname en elk een normale parkeerplaats innemen;
 • Geen geweldsscènes of scènes met speciale effecten;
 • Er wordt niet meer dan twee aaneengesloten dagen gefilmd, met een maximum van tien dagen per kalenderjaar;
 • De organisator doet ten minste vier weken voorafgaand aan de opnames melding aan het college met een door deze vastgesteld meldingsformulier.

Mochten de filmopnames niet binnen bovengenoemde kaders passen, dan dient u een vergunning aan te vragen.

Wat moet ik doen

Een melding of een vergunningaanvraag voor filmopnames doet u boven aan deze pagina met uw DigiD of met eHerkenning. Dien uw aanvraag voor een vergunning minimaal 8 weken van tevoren in. De gemeente heeft tijd nodig om te onderzoeken of uw aanvraag voldoet aan de wet- en regelgeving.

Let op: Het is belangrijk om het aanvraagformulier volledig in te vullen en de gevraagde bijlagen bij te voegen. Ook als u al jaren hetzelfde organiseert en hiervoor eerder een aanvraag heeft ingediend.

Hoe lang het duurt

Indien u binnen 3 weken geen reactie op uw melding heeft gehad kunnen de filmopnames doorgaan.

Een vergunning ontvangt u binnen 8 weken. De termijn gaat in nadat u alle benodigde informatie heeft toegestuurd. Is uw aanvraag niet compleet, dan neemt de gemeente binnen 4 weken contact met u op.

Wat moet ik meenemen

Om het online formulier in te kunnen vullen heeft u onder andere het volgende nodig:

 • Telefoonnummers en overige gegevens van contactpersonen van uw organisatie
 • Gegevens over de opnames

Kosten

Het doen van een melding is gratis.

Voor een vergunning kunnen kosten in rekening worden gebracht. De kosten voor een vergunning voor filmopnames zijn in 2022 € 63,30.

Contact

Heeft u nog vragen? Of wilt u een afspraak inplannen voordat u de aanvraag doet? Neem dan contact op met team Openbare Orde en Veiligheid via telefoonnummer 035 - 548 16 11 of stuur een e-mail naar evenementen@baarn.nl. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.