Als u producten wilt verkopen vanuit een kraam of verkoopwagen op een vaste plek, dan vraagt u een standplaatsvergunning aan bij de gemeente. Dat kan via onderstaande knoppen. Ook voor het verlenen van informatie, voor het collecteren voor of het promoten van een (goed) doel, met gebruik van een kraam of tafel heeft u meestal een standplaatsvergunning nodig.

Het aanvragen van een standplaats op de weekmarkt doet u via de pagina Marktplaats aanvragen.

Hoe het werkt

Met een standplaatsvergunning mag u een standplaats innemen op of aan de openbare weg. Ook voor het innemen van een standplaats op andere plekken in de open lucht heeft u een standplaatsvergunning nodig. Ook als de gemeente geen eigenaar is van de grond. U hebt dan nog wel toestemming nodig van de grondeigenaar.

Aanvullende informatie

  • De gemeente maakt onderscheid tussen commerciële en ideële standplaatsen. Commerciële standplaatsen hebben als doel om door verkoop of door reclame winst te maken of de winstkans te vergroten. Ideële standplaatsen hebben geen winst als doel.
  • De gemeente heeft het aantal commerciële standplaatsen aan een maximum gebonden, in de gehele gemeente geldt een maximum van 10 commerciële standplaatsen. Deze standplaatsen mogen uitsluitend worden ingenomen op de vrijdagen en de zaterdagen.
  • Een standplaatsvergunning wordt voor maximaal één kalenderjaar verleend.
  • Een standplaats is incidenteel als deze voor maximaal 3 dagen per jaar of uitsluitend in december ingenomen wordt. Het aantal incidentele standplaatsen is niet aan een maximum gebonden.
  • Meer informatie vindt u ook in het Uitvoeringsbesluit AVP Baarn Standplaatsen(externe link).

Wat moet ik doen

Een vergunningaanvraag voor een standplaats doet u bovenaan deze pagina met uw DigiD of met eHerkenning. Dien uw aanvraag op tijd in. Uiterlijk vier weken voordat u de standplaats in wenst te nemen.

Let op! Het is belangrijk om het aanvraagformulier volledig in te vullen en de gevraagde bijlagen bij te voegen. Ook als u al jaren dezelfde standplaats inneemt en hiervoor eerder een aanvraag heeft ingediend.

Hoe lang het duurt

U ontvangt binnen 8 weken bericht of u de vergunning krijgt.

Bezwaar maken

Als u het niet eens bent met de beslissing van de gemeente dan kunt u binnen 6 weken bezwaar maken.

Kosten

Voor het aanvragen van een standplaatsvergunning kunnen kosten in rekening worden. 

Daarnaast betaalt u een vergoeding voor het gebruik van openbare ruimte (parkeerplaats, stoep enzovoort). Dit heet precariobelasting.

Precariobelasting:

  • Per dag: € 3,00 per m2
  • Per week: € 9,05 per m2
  • Per maand: € 27,10 per m2
  • Per jaar: € 36,15 per m2

Contact

Heeft u nog vragen? Of wilt u een afspraak inplannen voordat u de aanvraag doet? Neem dan contact op met team Openbare Orde en Veiligheid via telefoonnummer: 035 54 81 611 of stuur een e-mail naar evenementen@baarn.nl. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Aanvullende informatie

Als de gemeente niet de eigenaar is van de grond waar u uw standplaats wil, dan hebt u ook toestemming nodig van de grondeigenaar.

Een standplaatsvergunning is iets anders dan een marktplaatsvergunning of een ventvergunning.

Een marktplaatsvergunning hebt u nodig als u een plaats wilt op een dagmarkt, weekmarkt of jaarmarkt.
Een ventvergunning hebt u nodig als u goederen verkoopt op straat of huis-aan-huis. Venten betekent dat u uw goederen steeds op een andere plek verkoopt.