Als u uw Nederlandse rijbewijs verloren of gestolen is, vul dan een verklaring in dat uw rijbewijs vermist is. Vermissing kunt u online doorgeven via de RDW of bij de gemeente. 

Vraag na het invullen van een verklaring meteen een nieuw rijbewijs aan. U hoeft niet naar de politie om aangifte te doen.

Melden bij de RDW

Meld het verlies van uw rijbewijs online bij de RDW. De RDW blokkeert direct uw rijbewijs en maakt deze ongeldig. Zo kan niemand er misbruik van maken. U kunt het verlies van uw rijbewijs ook aangeven bij de gemeente.

Verlies rijbewijs melden bij RDW(externe link)

Maak daarna gelijk een afspraak voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs.

Afspraak maken

Melden bij de gemeente

Online melden

U kunt ook via de gemeente de vermissing van uw Nederlandse rijbewijs doorgeven. 
Let op: Als u al een melding bij het RDW heeft gedaan, hoeft u geen melding bij de gemeente te doen.

DigiD linkVerlies melden bij de gemeente (met DigiD)

Maak daarna gelijk een afspraak voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs.

Persoonlijk melden

Ook kunt u persoonlijk langskomen. Maak hiervoor een afspraak. U vult op het gemeentehuis een verklaring van vermissing in. U geeft bijvoorbeeld aan waar en wanneer u uw rijbewijs voor het laatst heeft gezien.
U vraagt dan ook gelijk een nieuw rijbewijs aan.

Rijbewijs teruggevonden?

Heeft u uw rijbewijs als vermist opgegeven? En vindt u het rijbewijs later terug? Dan moet u dit rijbewijs inleveren bij de gemeente. U mag hier niet meer mee rijden.

Wat moet ik doen als mijn rijbewijs kwijt is geraakt in het buitenland?

U kunt de vermissing direct online melden bij de RDW of bij de gemeente wanneer u weer terug bent in Nederland. Als u weer in Nederland bent, kunt u bij de gemeente een nieuw rijbewijs aanvragen.

De verzekering kan u vragen om aangifte te doen bij de plaatselijke politie in het buitenland. Dit is niet nodig voor het melden van de vermissing bij de RDW of de gemeente.

Heeft de informatie op deze pagina u geholpen?