Vorige week woensdagavond hebben 30 inwoners de cursus Politiek Actief succesvol afgerond. Zij ontvingen als bewijs daarvan een certificaat uit handen van burgemeester Mark Röell. Afgelopen maanden hebben de deelnemers in vijf bijeenkomsten een kijkje gekregen in de keuken van de lokale politiek. Cursisten blikken enthousiast en positief terug op de cursus. Het voornemen is komend najaar de cursus Politiek Actief opnieuw aan te bieden aan (politiek) geïnteresseerde inwoners.

Politiek Actief is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over de gemeentepolitiek. Ook is de cursus heel geschikt voor mensen die graag politiek actief willen worden, maar nog niet precies weten welke mogelijkheden er zijn.   

In de cursus kwam de afgelopen maanden van alles aan bod. Bijvoorbeeld hoe het allemaal werkt binnen een gemeente, hoe besluitvorming plaatsvindt en hoe een begroting eruitziet. Maar ook hoe je een debat voert, hoe een week van een raadslid er uitziet en hoe je je kandidaat kan stellen voor gemeenteraadsverkiezingen. Tijdens een ‘speeddate’ konden cursisten live vragen stellen aan de Baarnse raadsleden. 

Leuk, nuttig en leerzaam

Inwoners konden zich vanaf eind vorig jaar aanmelden voor de cursus Politiek Actief. Het enthousiasme voor deelname was direct groot. Maar liefst dertig mensen schreven zich in en midden februari vond de eerste cursusavond plaats. Burgemeester Mark Röell was erbij om de avond te openen en iedereen welkom te heten.  

Na afronding van de vijf bijeenkomsten blikken de deelnemers enthousiast terug op de cursus Politiek Actief. Er klinken reacties als: ‘leuk’, ‘nuttig ‘en ‘leerzaam’. Cursist Alex van den Berg: “Een zeer leerzame cursus met een leuke groep plaatsgenoten. Het geeft een inkijkje in de lokale politiek en heeft mij enthousiast gemaakt om politiek actief te worden.” En cursist Daniëlle Klinkert zegt: “De beste en leukste manier om de gemeente Baarn te leren kennen, is de cursus Politiek Actief volgen. Waardevolle lessen die je niet snel vergeet!” 

Nieuwe cursus 

De cursus Politiek Actief was georganiseerd in opdracht van de gemeenteraad door de griffie van de gemeente Baarn, in samenwerking met ProDemos. Het voornemen is om in het najaar de cursus weer te gaan organiseren. Geïnteresseerden kunnen zich nu al aanmelden voor deze volgende editie bij de griffie van de gemeente Baarn, via griffie@baarn.nl.