Verkiezingen

Op 15 maart 2023 vonden de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen plaats. Op deze pagina vindt u informatie over het stemmen en proces binnen de gemeente Baarn.

Provinciale Staten

Als inwoner van de gemeente Baarn stemt u op de Provinciale Staten van Utrecht. Provinciale Staten zijn de volksvertegenwoordigers van de provincie Utrecht. Met uw stem beslist u mee over de bereikbaarheid van onze regio, bijvoorbeeld over de plek waar een nieuwe weg aangelegd moet worden. Maar ook waar nieuwe wandel- en fietsroutes moeten liggen, waar een nieuwe woonwijk gebouwd gaat worden en welke natuurgebieden volgens u bewaard moeten blijven. En wist u dat de Provinciale Staten de leden van de Eerste Kamer kiezen? Via de Provinciale Statenverkiezingen heeft u dus invloed op de samenstelling van de Eerste Kamer.

Meer informatie over de Provinciale Staten van Utrecht?

Ga hier naar de website van de Provincie Utrecht(externe link)

Waterschappen

Als inwoner van de gemeente Baarn stemt u op het waterschap Vallei en Veluwe. Het waterschap zorgt voor het waterbeheer in Baarn. Het waterschap zorgt er bijvoorbeeld voor dat u genoeg en schoon water heeft. En dat u beschermd bent tegen teveel water. Stemmen is belangrijk omdat het over uw omgeving en over uw geld gaat. Door te stemmen heeft u invloed op hoe het waterschap uw geld (de waterschapsbelasting) besteedt. Want een waterschap moet veel keuzes maken. U stemt op wie er in het bestuur van het waterschap komen. 

Meer informatie over waterschap Vallei en Veluwe?

Ga hier naar de website van het waterschap(externe link)

Meer onderwerpen

 • Hulp bij het stemmen

  Stemmen is niet voor iedereen even makkelijk. Daarom zijn er hulpmiddelen beschikbaar. Ook mogen mensen soms een handje geholpen worden bij het uitbrengen van hun stem.

 • Iemand voor u laten stemmen

  In sommige situaties is het voor u niet mogelijk om fysiek naar het stembureau te komen. U kunt in zo'n geval iemand anders uw stem laten uitbrengen.

 • Op wie kan ik stemmen?

  Op 15 maart 2023 vinden de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de Waterschappen plaats. Als inwoner van de gemeente Baarn stemt u op de Provinciale Staten van Utrecht en op het waterschap Vallei en Veluwe.

 • Stembureaulocaties

  Waar kunt u uw stem uitbrengen in de gemeente Baarn voor de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen 2023?

 • Stemmen in een andere gemeente met de kiezerspas

  U kunt ook stemmen in een stembureau buiten de gemeente Baarn. Wanneer u in een andere gemeente wilt stemmen, moet u uw stempas(sen) om laten zetten in een kiezerspas.

 • Stempas verloren of beschadigd?

  Heeft u geen stempas ontvangen? Of bent u deze verloren? Vraag dan een nieuwe aan bij de gemeente.

 • Wie mag stemmen?

  Bijna alle inwoners van de gemeente Baarn van achttien jaar of ouder mogen een stem uitbrengen voor de verkiezingen voor Provinciale Staten en het waterschapsbestuur.