Bent u inwoner van gemeente Baarn en heeft u een laag inkomen? Dan kunt u mogelijk in aanmerking komen voor het declaratiefonds. Dit is een jaarlijkse vergoeding voor activiteiten op cultureel, maatschappelijk, sportief en recreatief gebied. U kunt bijvoorbeeld lid worden van een sportvereniging of muziekles volgen. Of de vergoeding gebruiken voor zwemlessen bij De Trits. Voor inwonende kinderen van 4 tot 18 jaar is er een aanvullende vergoeding. 

U kunt een keer per jaar een aanvraag indienen voor het hele gezin. Voor 2023 kunt u uw aanvraag indienen vanaf 1 februari 2023 tot en met 31 januari 2024.

Wat heeft u nodig bij het indienen

Bij de aanvraag levert u de volgende stukken in:

 • De inkomens- en vermogensgegevens van het hele huishouden. Ontvangt u een bijstandsuitkering? U hoeft dan geen inkomens- en vermogensgegevens in te dienen. Deze zijn bij ons bekend.
 • Declaraties voor de basisvergoeding, voorbeelden hiervan zijn:
  • Lidmaatschapskosten van een vereniging
  • Abonnementskosten van een krant, tijdschrift, internet, televisie en/of telefoon
  • Kosten voor kinderopvang en/of peuterspeelzaalopvang
  • Kosten voor zwemles,
 • Declaraties voor de aanvullende vergoeding voor inwonende kinderen van 4 tot 18 jaar, voorbeelden hiervan zijn:
  • Bewijs van inschrijving voor een sport- en cultuurvereniging
  • Contributiekosten, kosten voor de aanschaf van sportkleding, sportattributen en/of kleding en attributen voor een cultuurvereniging.

Een volledig overzicht vindt u in de bijlage van de verordening(externe link).

Voor wie

U komt in aanmerking voor een vergoeding als uw gezinsinkomen niet meer is dan 130% van de bijstandsnorm. Uw vermogen mag niet hoger zijn dan de vermogensgrens uit de Participatiewet(externe link)

Het Declaratiefonds in de gemeente Baarn is opengesteld voor inwoners in een geregistreerd schuldhulpverleningstraject

Mensen die in een schuldhulpverleningstraject bij de Kredietbank zitten, krijgen een brief thuis met daarbij de berekening van het zogeheten ‘Vrij Te Laten Bedrag’.  Dat nodig is voor het doen van de aanvraag voor het Declaratiefonds.

Voor het declaratiefonds hoeft u geen rekening te houden met de kostendelersnorm.

Vergoedingen

Per kalenderjaar kunt u in aanmerking komen voor:

 • Een basisvergoeding van € 150,- (2023) per gezinslid
 • Een aanvullende vergoeding van € 253,- (2023) voor inwonende kinderen van 4 tot 18 jaar voor sport- en/of culturele activiteiten
 • Een vergoeding voor zwemles bij De Trits van € 400,- (2023)

Hoe lang het duurt

Binnen 8 weken ontvangt u een besluit op uw aanvraag.

Meestal gaat dit sneller, maar soms is hier meer tijd voor nodig. Bijvoorbeeld als er informatie mist. In dat geval ontvangt u een brief van ons met de vraag om aanvullende gegevens alsnog aan te leveren.

Wordt de vergoeding toegekend? U ontvangt het bedrag dan na ongeveer 2 weken op uw rekening door de Sociale Dienst BBS(externe link).

Contact

Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met Loket Wonen, Zorg en Welzijn of Pit Baarn.

Bezoeklocatie bij Pit Baarn aan de Eemnesserweg 17. U kunt ook telefonisch contact opnemen via Pit Baarn: 035 - 303 78 88 of een e-mail sturen naar info@pitbaarn.nl.

Heeft de informatie op deze pagina u geholpen?