Onderdeel van een duurzamer gemeente zijn ook schonere methodes van vervoer, zoals elektrisch rijden, autodelen en openbaar vervoer. De gemeente stimuleert daarom ook duurzame mobiliteit. Zo kunt u een verzoek doen om een publieke laadpaal te plaatsen in de buurt van woning of werkadres.

Elektrisch rijden en laadpalen

Elektrisch rijden is beter voor het milieu, houdt de lucht schoner en vermindert de afhankelijkheid van vervuilende fossiele brandstoffen zoals benzine en diesel. De gemeente werkt dan ook aan een netwerk van publieke laadpalen. Dit doet de gemeente samen met MRA-Elektrisch; een projectbureau namens veel gemeenten in de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland. In de gemeente Baarn zijn al enkele publieke laadpalen geplaatst. Op de laadkaart(externe link) kunt u zien waar. Ook ziet u waar binnenkort mogelijk nieuwe laadpalen worden geplaatst.

Bij een publieke laadpaal kunnen twee elektrische auto’s tegelijkertijd worden opgeladen. Op de parkeerplekken aan weerskanten van de laadpaal mogen alleen elektrische auto’s parkeren. Als u uw elektrische auto hier parkeert, moet deze aangesloten zijn op de laadpaal.

Publieke laadpaal aanvragen

Aanvraag indienen

Als u elektrisch rijdt, kunt u een verzoek doen voor plaatsing van een publieke laadpaal in de buurt van uw woon- of werkadres. Dit kan via de website laadpaal.mrae.nl(externe link).

Voorwaarden

Voorwaarde is wel dat uw elektrische auto minimaal 45 kilometer elektrisch kan rijden. Als u een aansluiting voor uw werk wilt, moet u minimaal 18 uur per week in de gemeente werken. Andere voorwaarden zijn dat u niet kunt opladen op eigen terrein en er binnen 300 meter loopafstand van uw woon- of werkadres geen bestaand publiek toegankelijk oplaadpunt is. De gemeente faciliteert geen laadpalen bij bedrijven of bij garages van VVE’s.

Behandeling aanvraag

Als op uw verzoek een laadpaal wordt geplaatst, dan wordt namens de gemeente Baarn een publieke laadpaal geplaatst waar iedereen met een elektrische auto gebruik van kan maken. De volgorde van plaatsing en de precieze locaties worden door de gemeente bepaald. Dit doet de gemeente op basis van de beleidsregels(externe link) die hiervoor zijn opgesteld.

Als op uw verzoek een laadpaal wordt geplaatst, hoeft u hiervoor niets te betalen. Als u gebruik maakt van een publieke laadpaal, betaalt u alleen de kosten voor het opladen. Uiteraard heeft een aanvrager geen voorrang bij gebruik van de publieke laadpaal. Iedereen mag van de laadpaal gebruik maken.

Openbaar vervoer

Baarn heeft een eigen NS-station. Dat biedt volop mogelijkheden om de trein te nemen voor forenzen, reizen en lange reizen (als alternatief voor het vliegtuig). Er zijn de laatste jaren een aantal services bijgekomen die het gebruik van de trein nog aantrekkelijker maken.

OV-fiets huren

De OV-fiets kunt u huren als u in het bezit bent van een persoonlijke OV-chipkaart. Het abonnement is gratis, u betaalt alleen voor het gebruik van een fiets. Het starttarief voor een huurperiode bedraagt € 3,85. Voor dat bedrag heeft u 24 uur lang de beschikking over een OV-fiets. Voor meer informatie bij welke treinstations OV-fietsen verhuurd worden en hoe u een abonnement kunt krijgen kijk op de website van NS(externe link) of op de NS-app.

NS Zonetaxi

Een Zonetaxi een service van de NS waarmee u makkelijk van en naar een treinstation kunt komen. Eén taxirit tot maximaal 2 kilometer kost slechts € 7,30. Voor die prijs mag u met maximaal drie extra personen van de Zonetaxi gebruik maken. U kunt een zonetaxi bestellen via de NS-app op smartphone of tablet, of via www.nszonetaxi.nl(externe link). De zonetaxi rijdt van de eerste tot de laatste trein op het station waar u op aankomt of van waar u wilt vertrekken.

Heeft de informatie op deze pagina u geholpen?