Eerste ‘Hier begint de zee’-tegel gelegd bij Montinischool

Afval dat op straat belandt, loopt via putten (kolken) in de riolering. En uiteindelijk via openbare wateren in de zee. Een deel van dit afval vergaat niet en vervuilt de leefomgeving van onze zeedieren. Om aandacht te vragen voor deze vervuiling is op dinsdagmiddag 16 mei de eerste ‘Hier begint de zee’-tegel geplaatst op het schoolplein van de Montinischool. De stoeptegel is geplaatst door wethouder Mark Eijbaard, samen met Marina Heij, voorzitter van Rotary Club Baarn-Soest. De leerlingen van groepen 7 en 8 kregen eerst een korte les over afval en hebben daarna zelf afval geprikt rond hun school.

Afval dat je in een put gooit, of op straat, komt via onze rivieren in de zee terecht. Dat is schadelijk voor mens, dier en milieu. Plastic afval vergaat niet en breekt af in kleine stukjes die door dieren vaak als voedsel worden gezien. Zo kunnen microplastics ook in ons eigen lichaam terechtkomen. Gelukkig kunnen we daar zelf wat aan doen: gooi afval gewoon in de prullenbak. Is er geen prullenbak voor handen? Neem het dan mee naar huis en gooi het daar weg. Zo houd je niet alleen je eigen omgeving schoon. Je redt ook een schildpad, een vis, het koraal en al het andere mooie onderwaterleven.

Initiatief van Rotary Club Baarn-Soest

De stoeptegels zijn een initiatief van Rotary Club Baarn-Soest. Voorzitter Marina Heij: “Ik zag de tegels in Zuid-Frankrijk bij putten liggen, met als opschrift Ici Commence La Mer-Ne Rien Jeter. Daar bleek een Nederlandse variant van te bestaan: Hier Begint De Zee-Niets Ingooien. Ik vond er veel poëtische kracht en symboliek van uitgaan en heb samen met mijn mede-Rotarians de mogelijkheden onderzocht om hier een lokaal project van te maken. Dat kwam niet uit de lucht vallen: onze club zet zich al een aantal jaren in voor End Plastic Soup. Zo houden we in juni voor de derde keer op rij een grote schoonmaakactie op en rond de Eem. We vissen op een ochtend gemakkelijk 5 kuub afval uit het water. Dat is natuurlijk niet best. Om bij te dragen aan de bewustwording is onze club met dit tegelproject in Baarn gestart.”

Tegel naast een put met daarop: hier begint de zee - niets ingooien a.u.b.

225 tegels op verschillende plekken

Om de tegels te kunnen kopen, heeft Rotary Club Baarn-Soest verschillende partijen benaderd. De belangstelling bleek groot. Zo hebben onder meer Waterschap Vallei en Veluwe, het lokale bedrijfsleven en gemeente Baarn een bijdrage geleverd. Er zijn in totaal 225 tegels gekocht. Deze worden gefaseerd op verschillende plekken in de hele gemeente gelegd. Denk daarbij aan de omgeving van scholen, het stationsgebied en winkelstraten.

Voor een schonere en gezondere wereld

Wethouder Mark Eijbaard is blij met het initiatief van de Rotary Club: “Wij willen onze inwoners bewust maken van de schadelijke gevolgen van zwerfafval voor het milieu. Het begint allemaal met ons eigen gedrag en daarom zijn we blij met dit initiatief van Rotary Club Baarn-Soest om de 'Hier begint de zee'-tegels in Baarn te introduceren. We hopen dat het mensen inspireert om hun afval op de juiste manier weg te gooien en zo bij te dragen aan een schonere en gezondere wereld.”
 

Lesmateriaal voor basisscholen beschikbaar

Om de tegels nog meer kracht bij te zetten, heeft de Rotary Club ook een lespakket beschikbaar gesteld voor Baarnse basisscholen. Het lespakket omvat onder andere een ludieke bingokaart, waar de leerlingen op kunnen aankruisen welk afval ze op straat tegenkomen. De Baarnse Montinischool ging hier als eerste mee aan de slag.

‘Hier begint de zee’ tegels zijn inmiddels door meerdere gemeenten omarmd, zoals onder meer in Nijkerk.