Gecombineerde achternaam kind kiezen

Bij de geboorte van uw eerste kind kunt u kiezen of uw kind uw eigen achternaam of de achternaam van uw partner krijgt. Vanaf 2024 kunt u ook kiezen voor een combinatie van de achternamen van beide ouders: de gecombineerde achternaam. Er is vanaf 1 januari 2024 ook een overgangsregeling voor kinderen die op of na 1 januari 2016 en vóór 1 januari 2024 zijn geboren.

Als het oudste kind op (of na) 1 januari 2016 is geboren, kunnen ouders gebruik maken van de overgangsregeling. Hierdoor mogen zij vanaf 1 januari 2024 alsnog een gecombineerde achternaam kiezen voor hun kinderen.
Lees meer over de gecombineerde achternaam voor uw kind op de site van de rijksoverheid.

Kosten

Voor naamskeuze binnen deze overgangsregeling moet u per kind betalen. Voor het oudste kind betaalt u € 75,00 en voor elk volgend kind van dezelfde ouders € 50,00.

Handig om te weten

  • Kiest u voor een gecombineerde achternaam en hebben de kinderen een eigen paspoort of ID-kaart? Deze komen automatisch te vervallen. U moet nieuwe aanvragen.
  • Gaat u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten en zijn er kinderen die erkend zijn? Dan kunt u bij het trouwen/sluiten van het geregistreerd partnerschap ook naamskeuze doen. Dat kan voor de naam van de andere ouder of voor een gecombineerde achternaam. Geef ruim voor het huwelijk of partnerschap bij de gemeente door dat u ook naamskeuze wilt doen.
  • Heeft u zelf een gecombineerde achternaam en wilt u dat uw kind een gecombineerde achternaam krijgt? U kunt alleen een deel van uw gecombineerde achternaam doorgeven aan uw kind(eren).
  • Heeft uw kind bij geboorte de Nederlandse en een vreemde nationaliteit? Dan kunt u ook kiezen voor het naamrecht van de vreemde nationaliteit. Neemt u telefonisch contact met ons op voor meer informatie.
  • Is uw kind geboren op of na 1 januari 2016 en vóór 1 januari 2024 en in deze periode geadopteerd? Keuze voor een gecombineerde achternaam (van de oorspronkelijke ouder(s)) is soms mogelijk. Neemt u telefonisch contact op met de gemeente.

Aanvragen

Wilt u kiezen voor een gecombineerde achternaam? Neemt u telefonisch contact op met de gemeente voor het maken van een afspraak.
Let op: beide ouders komen samen naar de afspraak.