Hoe een gezond evenement organiseren

Bij het organiseren van evenementen komt veel kijken en niet alleen logistiek. Als organisator van evenementen of als horecaondernemer krijgt u ook te maken met uitdagingen op het gebied van de volksgezondheid. De GGD van de regio Utrecht (GGDrU) heeft een inspiratiedocument opgesteld met adviezen voor het omgaan met die gezondheid in de horeca en bij evenementen.

Zie hieronder een overzicht van de adviezen. Of lees het hele document op

Hygiënerichtlijnen bij evenementen - GGD Regio Utrecht | GGDrU

Gehoorbescherming

In Nederland lopen ieder jaar ruim 20.000 jongeren gehoorschade op door vrijetijdslawaai (bijvoorbeeld door een bezoek aan een concert of gebruik van persoonlijke muziekspelers), waarvan ongeveer de helft tijdens het uitgaan. Vaak is
gehoorschade onomkeerbaar, met als gevolg levenslange handicaps als oorsuizen, geluidsvervorming en gehoorverlies. Met de juiste maatregelen is dit te voorkomen.

De GGDrU adviseert een maximale geluidssterkte, handhaving daarvan en het dragen van gehoorbescherming. Ook geeft de GGDrU een aantal praktische tips aan organisatoren.

Praktische tips

  • Stel als organisator regels voor het geluidsniveau waar iedere area zich aan moet houden. Doe dit op basis van de WHO aangeraden advieswaarden.
  • Verspreid informatie, tips en voorlichtingsmateriaal onder bezoekers en medewerkers, via de website van het festival, tickets, posters, lichtkrant, etc. (bv. via www.ilovemyears.nl).
  • Informeer de bezoekers op voorhand over de te verwachten geluidsniveaus.
  • Informeer de bezoeker op voorhand waar op het evenemententerrein gehoorbescherming verkrijgbaar is. Neem dit ook op in de plattegrond van het evenemententerrein en in het programmaboekje.
  • Stimuleer verkoop van gehoorbescherming. Bied bijvoorbeeld een fabrikant van gehoorbescherming (gratis of tegen gereduceerd tarief) een standplaats aan, waar zij de verkoop van gehoorbescherming en de voorlichting erover kunnen doen.
  • Verkoop bij de kaartverkoop online, bij de kassa en/of muntverkoop gehoorbescherming.
  • Hang oordoppenautomaten op duidelijk zichtbare plekken op, bv. bij kluisjes of toiletten.
  • Creëer op het evenemententerrein zogenaamde chill-out-ruimtes, waar bezoekers een ‘oorpauze’ kunnen nemen en het gehoor even rust kunnen geven.

De uitgebreide adviezen zijn te lezen in hoofdstuk 1

Alcohol, tabak en drugs

Het GGD-advies is om in het horeca- en evenementenbeleid aandacht te besteden aan alcohol-, tabak- en drugsontmoediging. De GGDrU heeft het volgende algemene advies aan horecaondernemers en organisatoren:

  • huisregels over alcohol, drugs en tabak communiceren op verschillende plaatsen en momenten, zodanig dat bezoekers van tevoren weten wat zij kunnen verwachten en daar tijdens het evenement aan herinnerd worden.
  • het publiek informeren over veilig verkeer en rijden onder invloed
  • gratis drinkwater beschikbaar stellen (gemeenten kunnen dit in de vergunning als verplichting opnemen)
  • de te ondernemen acties voldoende integreren in het veiligheidsplan van het evenement 

Het uitgebreide advies voor het ontmoedigen van alcohol-, drugs-, en tabaksgebruik, is de te lezen in hoofdstuk 2.

Hitte en zon

Bezoekers van evenementen kunnen bij hitte aanzienlijke gezondheidsrisico’s oplopen. Dit kan leiden tot klachten als hoofdpijn, spierkrampen, duizeligheid en erger. Aanvullend, mede gezien de grote toename van huidkanker, is het belangrijk dat ook tijdens evenementen bezoekers, medewerkers en artiesten beschermd worden tegen UV-straling. 

Daarom adviseert de GGD om nadrukkelijk aandacht te besteden aan hitte- en zonbescherming in de horeca en bij evenementen met daarbij de volgende suggesties:

  • Evenemententerreinen vergroenen voor meer schaduwplekken.
  • Faciliteer voldoende waterrappunten voor drinkwater, maar zorg eventueel ook voor verkoelingselementen door bijvoorbeeld verneveling, koude douches of airconditioning.
  • Integreer het aspect ‘zonbescherming’ voldoende in het veiligheidsplan van het evenement.
  • Zorg voor voldoende schaduwrijke plekken op het terrein, maak indien mogelijk gebruik van verplaatsbare schaduwattributen zoals schaduwdoeken.
  • Zorg voor gratis zonnebrand (minimaal factor 30 en waterafstotend) d.m.v. het plaatsen van een smeerbar of zonnebrandcrème dispensers. Bv. met de slimme zonnebrandpaal waar gebruikers op basis van de UV-index en temperatuur een waarschuwing krijgen wanneer zij zich dienen in de smeren.
  • Sta het zelf-meenemen van een (mini-)verpakking zonnebrand toe.
  • Geef voorlichting over UV-bescherming o.a. dat men zich om de twee uur opnieuw moet insmeren.

Lees meer in hoofdstuk 3.

Gezond voedsel

Het GGD-advies is om nadrukkelijk aandacht te besteden aan gezonde voedselkeuzen in de horeca en bij evenementen. Eten en drinken is gezond wanneer het binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum valt. Het is belangrijk om te realiseren dat voor veel ongezonde producten een gezond(er) alternatief te vinden is. Het zou goed zijn als horeca en evenementenorganisaties een gezonde(re) voedselomgeving creëren en daardoor een gezondere voedselkeuze stimuleren voor bezoekers. 

Suggesties voor maatregelen daarbij zijn:

  • Zorg voor een gevarieerd gezond aanbod: denk hierbij ook aan glutenvrij en vegetarische alternatieven, smoothie/fruitbar etc.
  • Sta toe dat bezoekers zelf hun eten mogen meenemen in het geval van bijzondere diëten zoals coeliakie.
  • Verplicht/stimuleer organisatoren om meer gezonde dan ongezonde keuzes aan te bieden of een x percentage aan gezonde voeding.
  • Maak afspraken met partners die met een eet-/drankkraampje op evenementen komen staan. Wanneer er een fastfoodkraam op het terrein te vinden is: bespreek met de kraameigenaar de mogelijkheden voor verkoop van belegde broodjes/gezondere opties, naast de ongezonde snacks.
  • Prijs van gezonde voeding goedkoper maken dan ongezonde voeding.
  • Reclame voor gezond voedsel maken.
  • Plaats de meest gezonde keuzes als eerst op de menukaart of borden/schermen of zorg er bijvoorbeeld voor dat foodkarren met gezond aanbod op een centrale plek (naast het podium, bij de ingang, dicht bij de toiletten) te vinden zijn.
  • Drinkwaterpunten: installeer gratis drinkwaterpunten op het terrein 

Lees meer in hoofdstuk 4.

Toegankelijkheid

Het GGD-advies is om in de horeca en bij evenementen aandacht te besteden aan toegankelijkheid voor mensen met een fysieke beperking. Dit leidt dan bijvoorbeeld tot de volgende maatregelen/voorwaarden: 

  • Harde, vlakke en slipvrije ondergrond naar alle onderdelen van het evenement, zodat een rolstoel overal kan komen, zowel op het evenemententerrein als daaromheen.
  • Hoogteverschillen van max. 20 mm.
  • Hellingen van max. 5%.
  • Brede toegangs- en doorgangswegen (1,20m).
  • Voldoende ruimte voor rolstoelen (b90 xd120) en een zitplaats voor een begeleider.
  • Duidelijke signalering/bewegwijzering op de juiste hoogte.
  • Lage kassa's en (drank)uitgifte punten (of in ieder geval niet te hoog).
  • Aangepaste toiletten (in de buurt).
  • Parkeerplaatsen dicht bij de ingang. Het is goed als organisatoren nadenken over wie hun doelgroep is en in welke mate welke maatregelen getroffen moeten worden.

Lees meer in hoofdstuk 5.

Houtstook

De GGD adviseert om in de horeca en bij evenementen niet te stoken Door hout te verbranden in bijvoorbeeld een houtkachel, vuurschaal of openhaard komt houtrook vrij. In houtrook zitten veel gevaarlijke stoffen, zoals fijnstof, koolmonoxide, vluchtige organische stoffen, PAKs en roet. Dit is slecht voor zowel de gezondheid als de luchtkwaliteit.

Suggesties voor maatregelen zijn:

  • Niet stoken vanwege gezondheid en duurzaamheid. Geen houtstook op evenementen betekent minder blootstelling aan gevaarlijke stoffen en minder kans op gezondheidsklachten. Daarnaast is het niet stoken van hout beter voor het milieu. Immers, twee uur hout stoken brengt evenveel fijnstof in de lucht als een auto die van Amsterdam naar Milaan rijdt (GGD Leefomgeving).
  • Bij toch stoken ervoor zorgen dat er zo verantwoord mogelijk gestookt wordt. Als weersomstandigheden ongunstig zijn, kunnen er bijvoorbeeld meer risico’s hangen aan het stoken van hout (lees meer over het Stookalert). Lees ook de stooktips van Milieucentraal).

Lees meer in hoofdstuk 6.