Bij de hoofdingang van het gemeentehuis hangt sinds kort een sticker met de tekst 'Hoge nood? Hier kunt u naar de WC'. Deze sticker geeft aan dat mensen vrij zijn om tijdens openingsuren gebruik te maken van de toiletvoorziening in de openbare hal van het gemeentehuis. Komende tijd zal deze sticker in Baarn op steeds meer plekken te zien zijn, zoals bij winkels en andere organisaties. Eerder heeft de gemeenteraad opgeroepen de vindbaarheid van opengestelde toiletten te helpen verbeteren. Ook de Adviesraad Sociaal Domein heeft daarvoor gepleit.

De afgelopen periode heeft de gemeente ondernemers aangeschreven met de vraag of zij hun toilet willen openstellen voor mensen en dit willen registeren op de website www.hogenood.nl, waarna dit ook zichtbaar wordt in de speciale HogeNood-app op de mobiele telefoon. Voor mensen met darm- en blaasproblemen (maar ook voor anderen) is deze gratis app een uitkomst. Men kan er eenvoudig het dichtstbijzijnde (semi)openbare toilet vinden. Bijvoorbeeld in winkels die hiervoor door de eigenaar zijn aangemeld. Om de beschikbaarheid ook zonder app zichtbaar te maken, gaat de gemeente de komende tijd aan de deelnemende ondernemers een speciale sticker geven die ze op hun pand kunnen plakken. Zo kunnen ze laten zien dat daar een toilet beschikbaar is.


Natuurlijk heeft de gemeente zelf ook het goede voorbeeld gegeven door de sticker op te plakken, om te beginnen bij het gemeentehuis en binnenkort ook bij de gemeentelijke begraafplaats.

De sticker werd op het gemeentehuis geplakt door Toos Verschuur van de Adviesraad Sociaal Domein, samen met wethouders Mark Veldhuizen en Steven de Vries. De Adviesraad Sociaal Domein heeft namelijk actief meegedacht en -gewerkt in dit initiatief.