Inburgeren in Baarn

Bent u nieuw in Nederland? Dan moet u meestal inburgeren. Op deze pagina vindt u informatie over wat inburgeren in Baarn voor u betekent. 

Hoe uw inburgering eruit ziet hangt af van uw situatie. Bijvoorbeeld of u gevlucht bent of omdat u bij uw partner bent komen wonen. Op https://www.inburgeren.nl/stappenplan.jsp kunt u zien hoe u moet inburgeren.

Ik ben via het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in gemeente Baarn komen wonen/ Ik ben nareiziger

Verblijft u momenteel in het COA en wacht u op een woning? Op dit moment zijn er weinig woningen die vrijkomen. Dat betekent dat het langer kan duren voor u een woning krijgt toegewezen. Zodra we een woning voor u hebben gevonden dan krijgt u daar vanzelf bericht over. U hoeft daarvoor geen contact op te nemen met de gemeente.

Maatschappelijke begeleiding

U krijgt maatschappelijke begeleiding via Vluchtelingenwerk Baarn. Zij zullen u ook begeleiden op de dag dat u in Baarn komt wonen.

Klantmanager

Als u in Baarn komt wonen gaat u ook kennismaken met uw klantmanager. In Baarn werken de klantmanagers inburgering bij uitvoeringsorganisatie BBS. Zij begeleiden u bij uw inburgeringstraject.

Uw klantmanager neemt met u een leerbaarheidstoets af. Daarna stelt u een met hulp van de klantmanager een Plan Inburgering en Participatie (PIP) op. Daarin staat welke inburgeringsroute u gaat volgen en hoe u Nederlands gaat leren.

Ik ben in Baarn bij mijn man, vrouw, of gezin komen wonen

Om aan uw inburgeringsplicht te voldoen moet u een Participatieverklaring (PVT) halen. Dat is een verklaring waaruit blijkt dat u onderdeel wilt uitmaken van de Nederlandse samenleving.

U ontvangt van DUO een brief dat u zich moet melden bij de gemeente om uw Participatieverklaring te halen. In Baarn kan u zichzelf aanmelden voor de eendaagse cursus Participatieverklaring. U kunt zelf een dag en een tijd kiezen. De workshop duurt 1 dag. U moet de Participatieverklaring halen in het eerste jaar dat u in Nederland woont. Anders krijgt u een boete.

U wordt uitgenodigd door uitvoeringsorganisatie BBS voor een brede intake. Ook krijgt u een eigen Plan Inburgering en Participatie (PIP). Daarin stelt u samen met uw klantmanager inburgering vast hoe u gaat inburgeren. U kunt geld lenen van DUO om uw inburgeringstraject te betalen.