De Japanse duizendknoop is een exotische plant die momenteel veel andere planten verdringt. Ook veroorzaakt de plant schade aan funderingen en rioleringen. Onder de grond verspreiden de wortels van de Duizendknoop zich razendsnel. In dit artikel staat hoe u de plant het beste kunt bestrijden. Ziet u de Japanse duizendknoop in de openbare ruimte? Meld het dan bij de gemeente.

Japanse Duizendknoop in uw tuin?

  • Graaf de plant uit of pluk de plant (trek de stengels eruit)
  • Gooi de plant nooit op de composthoop! Doe het in de grijze afvalcontainer, niet in de groencontainer!
  • Duizendknoop op straat of in plantsoen? Meld het online en geef de locatie precies aan
  • De gemeente verwijdert de plant in de openbare ruimte.

Hoe herkent u de Japanse duizendknoop?

  • 1 tot 3 meter hoog
  • holle, rechtopstaande stengels met roodbruine vlekken
  • eironde, ietwat leerachtige bladeren, zonder haren aan de onderkant
  • lengte bladeren: 10 tot 15 cm lang

In het vroege voorjaar schieten de eerste spruiten (stengels) uit de grond. Ze beginnen met rode, gekrulde bladeren. In de loop van het voorjaar worden de stengels groener en dikker en worden ook de bladeren groen. 

In de zomermaanden schieten de stengels snel omhoog. Op de groene stengels zitten rode langwerpige vlekjes waardoor de plant in deze periode heel herkenbaar is. Er vormt zich een gesloten groen bladerdek. 

In het najaar bloeit de plant. Hij is dan 2 à 3 meter hoog, de stengels krijgen een kaneelbruine kleur en de plant krijgt bloemen, witte bloeiaren. 

In elk jaargetijde lijkt de Japanse duizendknoop dus een andere plant. Dat kan het lastig maken om hem te herkennen.

kenmerken japanse duizendknoop. deze staan al beschreven in de tekst boven de afbeeldinge

Duizendknoop in uw tuin bestrijden

Staat de Japanse Duizendknoop in uw tuin? Dan kunt u het volgende doen om de plant te bestrijden of in elk geval te beheersen: 

Uitgraven

het beste is om hem met wortel en tak uit te roeien door hem helemaal uit te graven. De wortels kunnen metersdiep groeien, het is belangrijk dat u alle wortelresten verwijdert. Uit 1 vergeten stukje wortel groeit een nieuwe plant. Gooi de plant nooit op een composthoop of in de groene bak. De Japanse duizendknoop moet bij het restafval. Dan wordt hij verbrand en kan zich niet elders opnieuw verspreiden. 

Omvormen naar gazon

Een andere manier om met de Japanse duizendknoop om te gaan is om er een gazon van te maken. Dat zal hem niet verdelgen, maar daarmee beheerst u in elk geval de groei van de plant. Zaai een gazon rond de Japanse duizendknoop en maai hem elke week heel kort. Gooi het maaisel bij het restafval.

Plukken

U kunt de plant ook uittrekken. De Japanse duizendknoop groeit uit stengels, net als bamboe. Als u in het groeiseizoen (maart-november) alle stengels elke 2 weken uittrekt, hiermee vermindert de groeikracht van de plant. Ook hier geldt: stengels bij het restafval!

Tips voor uw tuin

  • Zoek uw terrein goed na! De Duizendknoop verspreidt zich zeer snel!
  • Ontdekt u een net nieuwe groeiplaats: graaf dan de kleine plantjes in de tuingrond heel voorzichtig los totdat u de plant zonder weerstand uit de grond kunt halen. Controleer of de wortel (vaak een witte uitloper) nog heel is en er geen stukjes in de grond zijn achtergebleven, is dat wel zo: zoek de resterende wortel op. Het is belangrijk dat u alle wortelresten verwijdert. Uit 1 vergeten stukje wortel groeit een nieuwe plant. Door voorzichtig te schudden kunt u de plant van de meeste grond ontdoen en weggooien.
  • Voorkom beschadiging of afbreken van de stengels: elk stukje stengel of wortel met een groeiknoopje vormt weer een nieuwe plant.
  • Vormt u de groeiplaats niet om naar gazon: maai of snoei de duizendknoop dan niet, dit versnelt de aanmaak van wortels en de kans op verspreiding is heel erg groot. 
  • Gooi plant- en wortelresten nooit op de composthoop, maar biedt het aan als restafval. Zo helpt u verspreiding voorkomen.

Bestrijding: aanpak gemeente

Het opstellen van deze tips voor bewoners is een eerste begin van de bestrijding van de Japanse duizendknoop. Bedrijven die de plant uitgraven in de openbare ruimte hebben een werk-instructie gehad.

De gemeente werkt op dit moment aan een plan van aanpak voor de Japanse duizendknoop. Als dit klaar is komt er meer informatie over bestrijding, beheersing en verwijdering door de gemeente. Die aanpak kan per plek verschillen. Dat is afhankelijk van de omvang van de groeiplaats.

Melding bij de gemeente

Ondertussen vragen wij u Japanse duizendknoop in de openbare ruimte te melden bij de gemeente via baarn.nl.

  • Geef een exacte omschrijving van de locatie.
  • Liefst een foto.

Op die manier houdt de gemeente overzicht over de plekken waar de plant zich voordoet. Zo kan de bestrijding sneller beginnen. Veel dank voor uw medewerking.