Lachgascilinders die in het restafval terecht komen, kunnen ontploffingen veroorzaken in vuilniswagens, afvalcontainers en verbrandingsovens. Dit is gevaarlijk voor alle medewerkers die in de afvalbranche werken. Daarnaast zorgen deze ontploffingen ook voor schade aan vrachtwagens en installaties. Daarom roept de gemeente Baarn op lachgascilinders niet in het restafval te gooien maar in te leveren bij het recyclingstation. Na inname worden deze cilinders op een veilige manier verwerkt.

Lachgascilinders zijn sinds januari 2023 een groot probleem voor de afvalsector, aangezien lachgas voor recreatief gebruik nu valt onder de Opiumwet. Omdat het gebruik van lachgas nu illegaal is en er geen statiegeldsysteem op de cilinders meer is toegestaan, vinden we deze cilinders nu regelmatig terug in het zwerfafval en in (rest)afvalstromen. Verwerkers van (rest)afval worden geconfronteerd met explosies en beschadigingen aan installaties tijdens het verwerken van het afval waar lachgascilinders in gedumpt zijn. Lachgascilinders horen bij het klein chemisch afval op de milieustraat ingeleverd te worden.

Verwerkers van restafval hebben extra veiligheidsmaatregelen moeten nemen en maken veel meer reparatiekosten dan anders. Inmiddels bedraagt de schade in 2023 al zo’n 30 miljoen. Ze willen de gemaakte extra kosten gaan doorberekenen aan de gemeenten. Zonde, want dat zorgt voor een onnodige verhoging van de afvalstoffenheffing voor de inwoners. Dit is eenvoudig te voorkomen door de lachgascilinders naar het recyclingstation te brengen.