Provincie Utrecht, Rijkswaterstaat en de gemeenten Baarn, Bunschoten, Eemnes en Amersfoort willen langs de snelweg A1 duurzame energie opwekken. Om krachten en kennis te bundelen gaan ze gezamenlijk de mogelijkheden verkennen op gronden van het Rijk en de gemeente. Er is een intentieverklaring getekend om deze samenwerking vast te leggen.

Zonnepanelen

De gemeente Baarn kijkt langs de weginfrastructuur alleen naar mogelijkheden voor de opwekking van zonne-energie. Voor windenergie ziet de gemeente geen ruimte. Wethouder Steven de Vries licht toe: “Zonnepanelen op restgronden, zoals langs de snelweg, zijn een goed voorbeeld van slim ruimtegebruik. Baarn zet hiernaast in op zonnepanelen op daken van woningen en bedrijven.”

Onderzoek

Tot eind 2024 kijken de betrokken partijen naar ruimtelijke inpassing en naar draagvlak onder omwonenden. Ook onderzoeken ze hoe ze zorg kunnen dragen voor bescherming van de natuur en de verkeersveiligheid. Behalve van grond zal gebruik worden gemaakt van geluidsschermen, zijbermen, grondwallen en naastgelegen open stukken grond.

OER

De samenwerking tussen de partijen gebeurt in het kader van het OER-programma: Opwek van Energie op Rijksvastgoed. Daarin stelt het Rijk grond langs snelwegen beschikbaar voor hernieuwbare energie. Momenteel loopt er een soortgelijke verkenning langs de snelweg A28 tussen Amersfoort en Utrecht. De OER-projecten zijn als mogelijke duurzame energieprojecten opgenomen in de Regionale Energiestrategie van de regio Amersfoort.

Meer info