1. Waarom aardgasvrij?

Bijna iedereen in Nederland gebruikt aardgas voor verwarming, warm water en koken. Dat zorgt voor veel CO₂-uitstoot. Deze CO₂-uitstoot zorgt voor opwarming van de aarde, met alle gevolgen die daarbij horen, zoals de stijgende zeespiegel, veel hogere temperaturen, wateroverlast en hittestress. Om klimaatverandering een halt toe te roepen, moeten we ook in Nederland hard aan de slag: in 2050 willen we in Nederland geen aardgas meer gebruiken om huizen en gebouwen te verwarmen.  

2. Wat vraagt dit van u?

Wijk voor wijk gaan we samen met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties op zoek naar de beste manieren om woningen op een duurzame manier te verwarmen. Tijdens gesprekken in de wijk vragen we bewoners op welke manier zij willen meedoen en vanuit welke rol. Deze rol kan een buurtinitiatief met bewoners zijn, een actieve samenwerking tussen de buurt en de gemeente of een meer passieve rol, waarbij de gemeente op basis van de gekozen voorkeursoplossing met een aanbod komt.

3. Wat is de rol van de gemeente?

De gemeente heeft van het Rijk de taak gekregen om de overstap naar een aardgasvrije gemeente te begeleiden. Voor elke wijk moet een plan komen om van het aardgas af te gaan. Wij kiezen ervoor om dit zoveel mogelijk samen te doen met alle partijen die bij een wijk betrokken zijn: bewoners, woningcorporaties, bedrijven, maatschappelijke organisaties en de netbeheerder. Wijkbetrokkenen kunnen er ook voor kiezen om de regierol naar zich toe te trekken. In dat geval heeft de gemeente vooral een ondersteunende rol.

4. Waarom starten we in Eemdal-Noord?

Er zijn twee belangrijke redenen waarom we in de wijk Eemdal-Noord starten met het aardgasvrij maken van woningen: 

  1. De woningen in Eemdal-Noord zijn gemiddeld beter geïsoleerd dan in de meeste andere wijken in Baarn. Daardoor zijn de woningen gemakkelijker klaar te maken voor een aardgasvrij alternatief. 
  2. Eemdal-Noord ligt aan de rivier de Eem. De Eem is een warmtebron waar we met een collectief warmtenet ongeveer 1.500 woningen kunnen verwarmen. 

5. Kan ik zelf kiezen? Moet ik van het aardgas af?

Uiteindelijk moet iedereen van het aardgas af. Wanneer u eigenaar van een woning bent, dan kunt u zelf beslissen wanneer u de overstap maakt en welke duurzame warmteoplossing uw voorkeur heeft. In 2050 moeten we als gemeente aardgasvrij zijn. Bent u huurder, dan loopt het contact via de verhuurder. 

6. Mijn CV-ketel is aan vervanging toe. Wat nu?

Het kan zomaar zijn dat uw cv-ketel binnenkort aan vervanging toe is. Een keuze voor een (hybride) warmtepomp is altijd een goede keuze, als u nu al van aardgas wil. Voor ons is het belangrijk dat u later altijd nog kunt overstappen op een warmtenet, als die in uw wijk is aangelegd. Een aansluiting is dan mogelijk als uw nieuwe (hybride) warmtepomp is afgeschreven.

7. Welke aanpassingen zijn er straks nodig aan mijn woning?

Het is altijd een goede maatregel om te isoleren. Hoe beter een woning geïsoleerd is, hoe minder energie u nodig heeft. Uw woning is dan niet alleen klaar voor elke duurzame warmteoplossing, uw energierekening gaat er ook van omlaag. U kunt gratis een afspraak maken met een EnergieCoach(externe link) om meer inzicht te krijgen of kijk op www.duurzaambouwloket.nl/baarn(externe link). 

8. Hoe zit het met de kosten?

We helpen inwoners zo goed mogelijk om de overstap naar een duurzame woning te maken. Dat doen we wijk voor wijk. We geven vouchers die voor verduurzamingsmaatregelen (isolatie) kunnen worden ingeruild en maken leningen met voordelige voorwaarden mogelijk (Duurzaamheidslening). Voor inwoners met een lager inkomen (tot € 60.000,-) kan zonder extra kosten geld geleend worden bij het Nationaal Warmtefonds(externe link). Daarnaast kunnen inwoners tot 30% van hun verduurzamingsinvestering terugkrijgen via subsidie voor verduurzaming van uw woning(externe link). 

9. Ik wil niet van het aardgas af. Wat nu?

Voorlopig is het meewerken aan een alternatief vrijwillig. U kunt de overstap maken als u daar klaar voor bent. Uiteindelijk zal iedereen van het aardgas van af moeten, dus hoe langer u wacht, hoe minder vrijwillig de overstap zal worden. 

10. Wat is een warmtenet?

Een warmtenet is een systeem van leidingen in de ondergrond, waar warm water doorheen stroomt om gebouwen mee te verwarmen. Met een warmtenet wordt een warmtebron verbonden met de woningen door middel van leidingen. Een warmtenet is mogelijk op wijk-, stad- of regioniveau en kent verschillende varianten, zoals zonnewarmte(externe link) en aquathermie(externe link)

11. Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een systeem dat in plaats van (of in combinatie met) een cv-ketel functioneert om een huis te verwarmen. Een warmtepomp is een installatie die warmte onttrekt aan de omgeving zoals de lucht, de bodem of het grondwater. Een warmtepomp werkt dus eigenlijk als een soort omgekeerde koelkast. In plaats van dat hij warmte afvoert, haalt een warmtepomp juist warmte van buiten naar binnen. Voor het onttrekken van de warmte gebruikt de warmtepomp stroom en geen gas. 

Meer informatie over Baarn aardgasvrij?

Klik hier om terug te gaan naar alle informatie